Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Označení: VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_10 Sada: 2 Ověření ve výuce: Třída: 3.L Datum:

2 Obal produktu Předmět: Marketing a management Tematická oblast:
Produkt a propagace Ročník: 3. ročník Obal produktu – jeho ochranná, propagační a informační funkce Anotace: Jméno autora (vč. titulu): Ing. Iva Kučerová Škola – adresa: OA a VOŠE Tábor, Jiráskova 1615

3 Obal produktu Obal plní několik funkcí ochranná funkce
propagační funkce informační funkce Se stoupajícím podílem prodeje v samoobsluhách stoupá jeho význam, zejména funkce propagační. Obal může mít i několik vrstev, které plní různé funkce Funkci obalu pro služby nebo např. pro benzín může plnit i vzhled provozovny (čerpací stanice).

4 Ochranná funkce obalu slouží k pojmutí obsahu (láhev, krabička, sáček)
ochraňuje produkt před vnějšími vlivy (před světlem, teplem, škůdci, nárazem apod.) usnadňuje manipulaci (krabice, paleta), či používání usnadňuje uložení v obchodě a ochrana před krádeží (zavěšení sáčků cukrovinek, malé věci jsou zatavené ve větších obalech apod.)

5 Propagační funkce obalu
slouží k upoutání zákazníka, k odlišení od konkurenčního zboží, je součástí reklamy je důležitá hlavně u zboží, prodávaného v supermarketech na obalu je často výrazná značka nebo firemní barvy obal může sloužit i jako dárek pro zákazníka (taštičky s kosmetikou, ozdobné dózy na luxusní bonbóny…)

6 Informační funkce obalu
někdy je součástí propagační funkce – informace o výrobci (značka), o typu produktu na obalu (nebo přiloženém letáku) musí být potřebné informace o produktu (u potravin a kosmetiky např. hmotnost, složení, u technických produktů návod k použití, u léků použití a nežádoucí účinky), dále výrobce či dovozce apod.

7 Obal – úkol prohlédněte si nějaký obal od jídla, co např. máte k svačině, či pití (sušenka, bageta, cukrovinka, jogurt…) a najděte, jaké informace jsou na obalu uvedeny. dále přiřaďte jednotlivé prvky obalu jeho funkcím (tvar, barvy, materiál…)

8 Obal – řešení prohlédněte si nějaký obal od jídla, co např. máte k svačině, či pití (sušenka, bageta, cukrovinka, jogurt, limonáda…) a najděte, jaké informace jsou na obalu uvedeny. dále přiřaďte jednotlivé prvky obalu jeho funkcím (tvar, barvy, materiál…) složení, hmotnost, výrobce, datum spotřeby, podmínky uchovávání, v případě potravin výživové hodnoty, výrobce či dovozce značka, barevnost… – propagační funkce materiál, uzavírání… – ochranná funkce informace – informační funkce

9 Zdroje Wikimedia Commons: commons.wikimedia.org. Datum citace [ ]. Dostupné na: Kotler, P. Marketing management. Praha : Grada Publishing, 1998. Horáková, H. Marketing v současné světové praxi. Praha : Grada, 1992


Stáhnout ppt "zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google