Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová."— Transkript prezentace:

1 Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová

2 Bílkoviny přírodní látky základ živé hmoty
součást buněk každého živého organismu nepostradatelné vytváří je rostliny živočichové musí bílkoviny přijímat v potravě

3 Živočišné bílkoviny živočichové přetvářejí bílkoviny přijaté potravou na bílkoviny jim vlastní jejich zdrojem jsou: maso, mléko, vajíčka, sýry…. denní dávka bílkovin pro člověka je 70 g

4 Rostlinné bílkoviny rostliny je vytváří z minerálních látek
jejich zdrojem jsou: obiloviny, luštěniny (sója – 30%), ořechy,brambory…

5 Funkce bílkovin v organismech
zásobní - bílkoviny ve vajíčku (ovalbumin) transportní - krev (hemoglobin) ochranná - imunita (imunoglobulin) stavební - vazivo, chrupavky (kolagen) - vlasy, nehty (keratin) zdroj energie činnost svalů - aktin, myosin katalytická - enzymy součást řídící soustavy - hormony toxiny - hadí jedy

6 DÚ: Proč strava sportovců musí obsahovat velké množství bílkovin?
Jaké množství sóji by musel člověk sníst, aby splnil denní dávku bílkovin v potravě? Proč je muchomůrka zelená smrtelně jedovatá? Co způsobuje nedostatek bílkovin v potravě?


Stáhnout ppt "Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová."

Podobné prezentace


Reklamy Google