Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní látky - systematizace a opakování. Sacharidy Tuky Bílkoviny Vitamíny Enzymy Hormony.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní látky - systematizace a opakování. Sacharidy Tuky Bílkoviny Vitamíny Enzymy Hormony."— Transkript prezentace:

1 Přírodní látky - systematizace a opakování

2 Sacharidy Tuky Bílkoviny Vitamíny Enzymy Hormony

3 Sacharidy

4 Tuky

5 Bílkoviny

6 Enzymy

7 Vitamíny

8 Hormony

9 Kde a jakým procesem vznikají v přírodě sacharidy? Z jakých látek? Sacharidy 1

10 Uveďte 2 zástupce monosacharidů. Sacharidy 2

11 Uveďte 3 zdroje monosacharidů v přírodě. Sacharidy 3

12 Uveďte 1 významný disacharid a jeho 2 zdroje v přírodě. Sacharidy 4

13 Uveďte 3 zástupce polysacharidů. Sacharidy 5

14 Uveďte 3 potraviny, které obsahují škrob a jeho 1 využití. Sacharidy 6

15 Co jsou z chemického hlediska tuky? Tuky 1

16 Čím se liší mazlavé tuky od olejů? Tuky 2

17 Uveďte 3 významy tuků pro organismus. Tuky 3

18 Co rozumíme pod pojmem žluknutí tuků? Tuky 4

19 Co je podstatou ztužování tuků? Tuky 5

20 Jak se z tuku vyrábí mýdlo? Tuky 6

21 Bílkoviny jsou makromolekulární sloučeniny. Jak se nazývají jejich stavební látky? Bílkoviny 1

22 Uveďte 3 funkce bílkovin. Bílkoviny 2

23 Uveďte 5 potravin, které jsou zdrojem bílkovin. Bílkoviny 3

24 Uveďte 1 možnost, jak je možné dokázat přítomnost bílkovin. Bílkoviny 4

25 Uveďte 3 podmínky, za kterých dochází k denaturaci (nevratnému porušení struktury bílkoviny). Bílkoviny 5

26 Mezi odpadní látky v kanalizaci patří i bílkoviny a močovina, které podléhají rozkladu vlivem mikroorganismů. Proč bývá v blízkosti kanálů i na záchodech cítit amoniak? Bílkoviny 6

27 Enzymy urychlují chemické reakce v živých organismech. Jak se takovéto látky jinak označují? Enzymy 1

28 Jakou chemickou podstatu mají enzymy? Jsou to sacharidy, tuky nebo bílkoviny? Enzymy 2

29 Uveďte 3 děje, kterých se účastní enzymy. Enzymy 3

30 Mezi enzymatické děje patří alkoholové kvašení? Jaké látky vznikají při kvašení cukerných šťáv a kde se těchto dějů využívá? Enzymy 4

31 Pokud organismus netvoří enzym laktázu, která štěpí mléčný cukr (laktózu), je alergický na jednu potravinu. Kterou? Enzymy 5

32 Pomocí enzymů se z ethanolu (lihu nebo vína) vyrábí ocet. Která látka při tomto ději vzniká? Enzymy 6

33 Na jaké 2 skupiny se dělí vitamíny? Vitamíny 1

34 Který vitamín je důležitý pro dobrý zrak? Vitamíny 2

35 Který vitamín brání proti křivici? Vitamíny 3

36 Uveďte 3 významné zdroje vitamínů řady B. Vitamíny 4

37 Z nedostatku vitamínu C vznikaly u námořníků kurděje. Jaké jsou 3 významné zdroje tohoto vitamínu. Vitamíny 5

38 Uveďte 3 významné zdroje vitamínu D. Vitamíny 6

39 Kde se vytváří hormony a k čemu slouží? Hormony 1

40 Uveďte 3 žlázy s vnitřní sekrecí. Hormony 2

41 Uveďte 4 příklady hormonů. Hormony 3

42 Uveďte 2 nemoci spojené se špatnou funkcí žláz s vnitřní sekrecí nebo se špatným působením hormonů. Hormony 4

43 Uveďte 2 příklady negativního působení hormonů (steroidů), které berou sportovci ke zvýšení výkonnosti. Hormony 5

44 Pro správnou funkci štítné žlázy je důležitý dostatečný přísun jodu. Jaký je jeho významný zdroj v potravě? Hormony 6

45


Stáhnout ppt "Přírodní látky - systematizace a opakování. Sacharidy Tuky Bílkoviny Vitamíny Enzymy Hormony."

Podobné prezentace


Reklamy Google