Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluTuky Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_4 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA Látky potřebné pro lidské tělo TUKY

3 Naše potrava se skládá ze základních organických živin: a)Bílkoviny b)Glycidy (sacharidy) c)Tuky d)Vitamíny e)Minerální látky f)Voda

4

5 Jednotlivé složky potravin Potraviny obsahují živiny, které uspokojují potřeby lidského organismu. Z tohoto hlediska se rozdělují na: základní (bílkoviny, tuky, sacharidy) nutné (minerální látky, vitamíny)

6 Tuky (lipidy) Tuky jsou největším zdrojem energie. Rozdělujeme je podle původu: živočišné (máslo, sádlo, lůj), rostlinné (oleje, kakaové máslo). Řepka olejná Řepkový olej Máslo

7 Význam tuků mají nejvyšší energetickou hodnotu, chrání některé orgány před nárazem, ukládají se pod kůží, chrání tělo před nadměrnou ztrátou tepla, obsahují vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), největší význam mají tuky s vyšším podílem esenciálních mastných kyselin při prevenci aterosklerózy, jsou lehčí než voda, nejsou v ní rozpustné,

8 dodávají pokrmům charakteristickou chuť, vůni, vzhled a zjemňují je, nevhodnou kuchyňskou úpravou se rozkládají na aldehydy a estery glycerolu tzv. akrolein, jsou stavební složkou lidského těla, doprovodnou látkou živočišných tuků je cholesterol (usazuje se v cévách), nadbytek tuků v těle se ukládá do zásoby (obezita).

9 DOBRÉ TUKY pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a podporují správný růst. VÍCENENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY esenciální mastné kyseliny omegy 3 a omega 6. Dělíme na: 1. rostlinné a) viditelné (řepkový olej, slunečnicový,olivový..) b)rostlinné skryté (vlašské ořechy, semínka slunečnice, majonéza...), 2. živočišné skryté (rybí tuk). MONONENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY obsaženy v rostlinných tucích a) viditelné (oleje, kvalitní margaríny), b) skryté (arašídy, majonézy).

10 ŠPATNÉ TUKY Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. TRANS MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. rostlinné tuky částečně ztužené - skryté ( dorty, pečivo, náhražky čokolád), 2. živočišné tuky viditelné máslo. NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY Dělíme: 1. živočišné tuky a) viditelné (máslo, sádlo), b) skryté (uzeniny, tučné maso, mléčné výrobky). 2. rostlinné tuky skryté (dorty, pečivo, polevy, čokoláda).

11 Opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli, jsou estery vyšších a glycerolu. Tuky mají teplotu tání. Ve vodě jsou. Jsou v nich rozpustné vitamíny.

12 Odpovědi k opakování Doplňte slova do vět: Tuky neboli lipidy, jsou estery vyšších mastných kyselin a glycerolu. Tuky mají vysokou teplotu tání. Ve vodě jsou nerozpustné. Jsou v nich rozpustné vitamíny A, D, E, K.

13 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80- 239-1040-X http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_butter.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Canola_plant.JPG https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CanolaOil_bottle.jpg


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google