Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vysvětlení pojmu a příklady
Sacharidy neboli cukry jsou organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku. Příklady: glukóza, fruktóza, galaktóza. Obr. 2 – fruktóza Obr. 4 Obr. 3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Rozdělení Dle počtu tzv. cukerných jednotek: Monosacharidy
Obsahují pouze jednu cukernou jednotku. Např. glukóza. Oligosacharidy Obsahují více cukerných jednotek (např. disacharidy – 2 cukerné jednotky). Např. sacharóza. Polysacharidy Obsahují mnoho cukerných jednotek (stovky až tisíce). Např. glykogen, škrob. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Významné monosacharidy
Glukóza (hroznový cukr) Vlastnosti: bílá, krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě. Pro organismus je významným zdrojem energie; je součástí tzv. umělé výživy. Fruktóza (ovocný cukr) Vlastnosti: špatně krystalizuje, spíše v podobě sirupů. Obsažena v ovoci, tzn. v různých šťávách, marmeládách apod. Obr.5 Obr.6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Sacharóza Sacharóza = řepný nebo třtinový cukr
Vlastnosti: bílá, krystalická, ve vodě rozpustná látka. Využití: nejběžnější domácí sladidlo (cukr). Obr. 7 – sacharóza Obr.8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Polysacharidy Škrob (bílý, ve vodě jen málo rozpustný polysacharid)
Složka potravy (obsažen v bramborách, chlebu aj.). Využívá se k výrobě glukózy a technických lepidel. Celulóza (bílá, ve vodě prakticky nerozpustná látka) Obsažena v bavlníku, konopí, dřevu stromů aj. Využívá se k výrobě papíru nebo celofánu. Glykogen (tzv. živočišný škrob) Vzniká v játrech z jednoduchých cukrů. Uložen ve svalech a játrech. Zásobní látka, v případě potřeby zásoba energie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Význam pro organismus Sacharidy mají pro organismy většinou funkci zásobní (skrývají v sobě energii). V případě celulózy jde o funkci stavební. Obr. 9 – glykogen Obr. 10 – celulóza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Pojmy a problematika Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi.
Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Použité zdroje Obr. 1 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 2 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 3 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 4 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 5 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 6 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 7 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 8 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 9 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Obr. 10 – [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google