Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_252_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: deriváty uhlovodíků-halogenové deriváty Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Cílem prezentace je seznámit žáky s halogenovými deriváty uhlovodíků
Cílem prezentace je seznámit žáky s halogenovými deriváty uhlovodíků. Seznamuje žáky s jejich vlastnostmi a jejich užitím. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování pracovního listu.

3 DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ HALOGENDERIVÁTY

4 Deriváty uhlovodíků Deriváty uhlovodíků jsou organické látky, které se odvozují náhradou atomů vodíku v uhlovodíku atomem nebo skupinami atomů jiných prvků.

5 Halogenderiváty atomy vodíku jsou nahrazeny prvky ze skupiny halogenů (flor, chlor, brom a jod) Např.: Methan CH > Chlormethan CH3Cl

6 Názvosloví Je-li v molekule více atomů halogenů, je před názvem předpona 2- di 3- tri 4- tetra 5- penta tetrabrommethan trifluorethan

7 Vlastnosti plynné, kapalné i pevné látky dráždivé, zdraví škodlivé
mají charakteristický zápach některé mají narkotické a slzné účinky škodlivé a nebezpečné pro životní prostředí dobře rozpouštějí tuky

8 Využití halogenderivátů
Tetrachlormethan-rozpouštědlo kapalná, nehořlavá,jedovatá látka použití v laboratořích dříve byl považován za neškodný, byl používán jako hnací plyn do sprejů,v lednicích a klimatizacích. Dnes se pro tyto účely nepoužívá, neboť má karcinogenní účinky.

9 Využití halogenderivátů
FREONY -halogenové deriváty uhlovodíků, které obsahují alespoň dva vázané halogeny, z nichž jeden je fluor Např. freon 12- CCl2F2 , freon 11-CCl3F Dříve rovněž používány v chladírenských zařízeních a jako hnací plyny ve sprejích. Při úniku těchto plynů do ozonosféry dochází k jejich rozkladu. Vznikající atomy chloru ničí ozonovou vrstvu.

10 Využití halogenderivátů
Halogenové žárovky Obsahují kromě netečného Plynu (argonu) i malé množství halogenových derivátů uhlovodíku, které prodlužují životnost žárovek.

11 Využití halogenderivátů
V lékařství jako anestetika Halogenderiváty se používají v lékařství jako celková anestetika při operacích i jako místní (lokální) anestetika při drobných chirurgických zákrocích.

12 Využití halogenderivátů
Tetrafluorethylen Surovina pro výrobu teflonu, který je nehořlavý a žáruvzdorný.

13 Využití halogenderivátů
Vinylchlorid Surovina pro výrobu polyvinylchloridu (PVC). Používá se pro výrobu podlahových krytin, koženky, hraček a novodurových trubek.

14 Obrázek ze snímku č. 8 [cit. 2012-19-03].
< > Obrázek ze snímku č. 9 [cit ]. < > Obrázek ze snímku č. 10 [cit ]. < > Obrázek ze snímku č. 11 [cit ]. <


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google