Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_249_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Kyslíkaté deriváty uhlovodíků-aldehydy a ketony Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Cílem prezentace je vysvětlit pojem karbonylových sloučenin, aldehydů a ketonů, jejich názvosloví, vlastnosti a užití. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování úkolů v pracovním sešitu.

3 Kyslíkaté deriváty uhlovodíků
Aldehydy a ketony

4 Karbonylové sloučeniny- deriváty uhlovodíků, které obsahují karbonylovou skupinu - CO
ALDEHYDY KETONY Systematický název se skládá z názvu uhlovodíku a zakončení –al. Např.: propanal Ke karbonylové skupině je vázán vodík a uhlovodíkový zbytek. Systematický název se skládá z názvu uhlovodíku a zakončení –on. Např.: propanon Ke karbonylové skupině jsou vázány dva uhlovodíkové zbytky.

5 Zástupci aldehydů Methanal-formaldehyd - HCHO Vlastnosti:
Bezbarvý, jedovatý plyn štiplavého zápachu s žíravými a jedovatými účinky. Využití: Výroba barviv a plastů. Formalin-40% roztok formaldehydu ve vodě se používá k uchovávání biologických preparátů.

6 Ethanal-acetaldehyd CH3–CHO
Vlastnosti: Bezbarvá těkavá hořlavá kapalina štiplavého zápachu, páry se vzduchem tvoří výbušnou směs. Využití: Výroba kyseliny octové, léčiv, parfémů a pevného lihu. Acetaldehyd je meziproduktem odbourávání alkoholu v lidském organismu. Vyšší množství acetaldehydu v organismu způsobuje nevolnost.

7 Zástupce ketonů Propanon-aceton CH3COCH3 Vlastnosti: Bezbarvá, těkavá a hořlavá kapalina s typickým zápachem, její páry se vzduchem tvoří výbušnou směs. Je zdraví škodlivý. Využití: Významné rozpouštědlo, výroba barviv, lepidel, léčiv a plastů.

8 Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy praktické chemie 2 pro 9. roč. ZŠ 2. aktualizované vydání, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 9. ročník, Nová Škola, s.r.o. Strukturní vzorce v této prezentaci byly vytvořeny s použitím programu Chem Sketch


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google