Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_293_CH8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: chemie Ročník: 8. ročník Klíčová slova: Chemické výpočty, látkové množství, molární hmotnost, látková koncentrace Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Anotace: výukový materiál vytvořen jako prezentace v aplikaci Microsoft PowerPoint v prezentaci jsou definovány pojmy látkové množství, molární hmotnost a látková koncentrace je doplněn pracovním listem, který slouží k ověření zvládnutí učiva

3 LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ MOLÁRNÍ HMOTNOST LÁTKOVÁ KONCENTRACE
CHEMICKÉ VÝPOČTY LÁTKOVÉ MNOŽSTVÍ MOLÁRNÍ HMOTNOST LÁTKOVÁ KONCENTRACE

4 Látkové množství Množství látek při reakci můžeme vyjadřovat různým způsobem, např. hmotností, objemem nebo jako počet částic, které látka obsahuje. Veličina, která udává počet částic(např. atomů, molekul, iontů) v látce, se nazývá látkové množství a značí se n. Jednotkou látkového množství je 1 mol. 1 mol obsahuje 6, částic.

5 Molární hmotnost m – hmotnost látky M= n – látkové množství
Chemické látky jsou složeny z různých částic, proto hmotnost a objemy 1 molu různých látek jsou různé. Důležitou charakteristikou chemických prvků i sloučenin je molární hmotnost M. m – hmotnost látky M= n – látkové množství Nejčastěji používanou jednotkou molární hmotnosti je .

6 Molární hmotnost Molární hmotnosti chemických prvků nalezneme v chemických tabulkách. Molární hmotnost sloučeniny vypočteme jako součet molárních hmotností všech atomů v molekule sloučeniny. Například molární hmotnost oxidu železitého vypočteme takto: - zapíšeme vzorec sloučeniny: Fe2O3 - v tabulkách vyhledáme molární hmotnosti jednotlivých prvků: M(Fe) = 55,8 g/mol; M(O) = 16,0 g/mol - podle počtu jednotlivých atomů ve vzorci vypočteme molární hmotnost sloučeniny M(Fe2O3) = ,8 g/mol ,0 g/mol M(Fe2O3) = 159,6 g/mol Molární hmotnost oxidu železitého Fe2O3 je 159,6 g/mol.

7 Látková koncentrace Látková koncentrace je veličina, která vyjadřuje obsah složek ve směsích přesněji než hmotnostní zlomek. Používá se tam, kde je nutná větší přesnost - v chemii, v medicíně, při sledování škodlivin v ovzduší atd. Koncentrace (c) je podíl látkového množství n a objemu roztoku V: c = Jednotkou látkové koncentrace je .

8 Příklad: V 250 ml roztoku je rozpuštěno 0,025 molu hydroxidu draselného KOH. Jaká je látková koncentrace hydroxidu draselného v tomto roztoku? n = 0,015 mol V = 250 ml = 250 cm3 = 0,25 dm3 c = ? c = c = 0,06 mol/dm3 Látková koncentrace hydroxidu draselného v roztoku je 0,06 mol/dm3.

9 Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy chemie 1, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 8. ročník, Nová Škola, s.r.o. Jiří Škoda, Pavel Doulík, Chemie 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google