Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_289_CH8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: chemie Ročník: 8. ročník Klíčová slova: Částicové složení látek-difúze, atom, jádro, obal, protony, neutrony, elektrony Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Anotace: výukový materiál vytvořen jako prezentace v aplikaci Microsoft PowerPoint, je doplněn pracovním listem sloužícím k ověření zvládnutí učiva

3 ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK

4 Částice látek Látky jsou složeny z částic, které jsou v neustálém pohybu a někdy mohou pronikat i mezi částice jiné látky. Samovolné pronikání částic jedné látky mezi částice druhé látky můžeme pozorovat například při rozpouštění manganistanu draselného ve vodě. Tento jev nazýváme difúze.

5 Pokus s látkami Rozpouštění manganistanu draselného ve vodě
Pokus s látkami Na laboratorní válec, který je zcela naplněn vodou, položíme filtrační papír. Na filtrační papír dáme několik krystalků manganistanu draselného. Proti bílému pozadí pozorujeme rozpouštění krystalů.

6 Skupenství látek Pevné skupenství - částice jsou velmi těsně u sebe a obvykle jsou uspořádány pravidelně. Pevné látky jsou velmi těžce stlačitelné a udržují si svůj tvar. Kapalné skupenství - částice jsou blízko u sebe, působí mezi nimi přitažlivé síly, ale jsou volně pohyblivé. Kapaliny jsou těžce stlačitelné, ale jejich tvar se mění podle tvaru nádoby. Plynné skupenství – částice se volně pohybují, přitažlivé síly mezi nimi působí jen při náhodných srážkách. Jsou dobře stlačitelné a nemají vlastní tvar.

7 ATOM atom jádro obal protony nukleony neutrony elektrony
Atom je základní stavební jednotka látek. Skládá se z kladně nabitého jádra a záporně nabitého obalu. Jádro je složeno z kladně nabitých protonů (p+) a z neutrálních neutronů (n0 ). V obalu jsou záporně nabité elektrony (e-). Mezi jádrem a obalem působí přitažlivé elektrostatické síly.

8 Obal atomu V obalu atomu se nacházejí elektrony (e-). Jsou to částice s nejmenším záporným nábojem. V porovnání s protony a neutrony mají elektrony pouze nepatrnou hmotnost. Elektrony jsou v atomech uspořádány ve vrstvách neboli slupkách. Počet elektronů v jednotlivých slupkách je omezený. Atomy obsahují 1-7 slupek. Vrstva nejvzdálenější od jádra se nazývá valenční vrstva. Elektrony v této vrstvě jsou valenční elektrony.

9 Na obrázku je znázorněn model atomu uhlíku, jehož atom seskládá z 6 protonů, 6 neutronů a z 6 elektronů. český název Uhlík Carboneum 6C latinský název Model atomu uhlíku značka prvku protonové číslo

10 Důležité pojmy Protonové číslo udává počet protonů v jádře atomu, značí se písmenem Z. Nukleonové číslo udává počet všech částic v jádře atomu, značí se písmenem A. Chemický prvek (zkráceně prvek) je látka, která je tvořena atomy se stejným protonovým číslem. Každý prvek má svůj název a značku. Značka prvku je tvořena začátečním písmenem nebo začátečním písmenem a některým dalším písmenem jeho latinského názvu.

11 Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy chemie 1, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 8. ročník, Nová Škola, s.r.o. Jiří Škoda, Pavel Doulík, Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google