Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_250_Ch9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník Klíčová slova: Organické kyseliny Autor: Mgr. Helena Lehkoživová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Cílem prezentace je vysvětlit pojem organické kyseliny, jejich názvosloví, vlastnosti a užití. Současně slouží jako zdroj informací k vypracování úkolů v pracovním sešitu.

3 Organické kyseliny

4 Organické kyseliny charakteristická skupina -COOH (karboxylová skupina) kyselina octová kyselina mravenčí (v mravenčím jedu) kyselina citronová (v citronech) kyselina jablečná (v jablkách)

5 Kyselina octová CH3COOH
ethanová kyselina kapalná, štiplavě páchnoucí látka leptá pokožku vyrábí se z ethanalu a ethenu její vodný roztok je ocet (8% roztok) vyrábí se z ní barviva, plasty

6 Kyselina octová CH3COOH

7 Kyselina mravenčí HCOOH
methanová kyselina je složkou mravenčího jedu bezbarvá, leptavá, štiplavě páchnoucí kapalina používá se ke konzervaci potravin a k přípravě esterů

8 Kyselina citronová bilá krystalická látka, kyselá chuť
vyskytuje se v citrusových plodech nebo v nezralém ovoci používá se jako konzervační a dochucovací látka

9 Kyselina benzoová bezbarvá až bílá krystalická látka
vyskytuje se v přírodních pryskyřicích používá se v potravinářském průmyslu jako konzervační prostředek, v lékařství jako antiseptikum

10 Vyšší mastné kyseliny kyselina stearová C17H35COOH
získává se z hovězího loje využívá se k výrobě mýdel, svíček, leštidel, šamponů a sprchových gelů kyselina palmitová C17H35COOH získává se z kokosového oleje využívá se k výrobě mýdel, svíček, leštidel, šamponů a sprchových gelů

11 Obrázek ze snímku č. 6 [cit. 2012-13-04]. < http://commons
Obrázek ze snímku č. 6 [cit ]. < < < Obrázek ze snímku č. 7 [cit ]. < < < Obrázek ze snímku č. 8 [cit ]. <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korfu_Zitronen.jpg > Obrázek ze snímku č. 9 [cit ]. < >

12 Použitá literatura: Pavel Beneš-Václav Pumpr- Jiří Banýr, Základy praktické chemie 2 pro 9. roč. ZŠ 2. aktualizované vydání, Nakladatelství Fortuna Jiří Šibor, Irena Plucková, Josef Mach, Chemie pro 9. ročník, Nová Škola, s.r.o.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google