Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_ 15_02_17 Název materiálu Úvod do organické chemie Jméno vyučujícího Gabriela Milsimerová Třída 9 Předmět chemie Datum vytvoření 22.7.2012

2 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Chemie Tematický okruh:Úvod do organické chemie Ročník:9 Anotace:- prezentace slouží jako výklad - prezentaci je možné použít na začátku hodiny

3 Úvod do organické chemie

4 ORGANICKÁ CHEMIE je vědním oborem chemie, který se zabývá strukturou, vlastnostmi, pří- pravou a využitím organických sloučenin.

5 Neznáme přesný počet organických sloučenin. Pokud bychom vzali celkový počet sloučenin, 96% by bylo organických. Můžeme si položit otázku, proč jich je tolik? Je to díky schopnosti atomu uhlíku tvořit různě dlouhé a rozvětvené řetězce.

6 Organické látky tvoří těla organizmů, vznikají v nich, přeměňují se a zase se odbourávají. Organické látky nevznikají pouze v organismech, ale dají se i uměle připravit ( umělá vlákna, plasty …)

7 SLOŽENÍ ORGANICKÝCH LÁTEK uhlíku Cvodík H kyslík O dusík N uměle vyrobené organ. sloučeniny obsahují halogeny Cl, Br, F a I v některých organismech jsou obsaženy i další prvky: Síra S – v bílkovinách Fosfor P – v plazmě buněk Železo Fe – v hemoglobinu červených krvinek Hořčík Mg – v chlorofylu

8 ZDROJE ORGANICKÝCH LÁTEK a) fosilní- ropa, zemní plyn a uhlí b)recentní (současné) zdroje - dřevo (zdroj celulosy pro výrobu papíru a umělého hedvábí), rostliny ( cukrová třtina, slunečnice..), přírodní kaučuk, živočišné tuky

9 VLASTNOSTI ORGANICKÝCH SLOUČENIN: -hořlavé, jedovaté a karcinogenní -nevedou el. proud -nízká teplota tání a varu -při vyšších teplotách se rozkládají -rozpouštějí se především v organických rozpouštědlech (benzen, aceton)

10 Zdroje: Autorem materiálu a všech částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Gabriela Milsimerová. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu, lze ho bezplatně používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1989 Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název."

Podobné prezentace


Reklamy Google