Viktorie Klímová Cíle politiky HSS 2000-2006 Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Projekt „Zvyšování projektové absorpční kapacity Jihomoravského kraje“ realizovaný v rámci opatření 3.3. Společného regionálního operačního programu Konference.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Zhodnocení Společného regionálního operačního programu Využití prostředků EU na realizaci grantových schémat v rámci Moravskoslezského kraje Kateřina Švrčková.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Využití Společného regionálního operačního programu pro podporu IT projektů v regionech Jihlava 17. února 2004.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Ing. Hana Veselá Magistrát hl. m. Prahy Odbor fondů Evropské unie.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
FONDY EU Programové období
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Společný regionální operační program Budování rozvojového partnerství
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Viktorie Klímová

Cíle politiky HSS Cíl 1 - Podpora rozvoje zaostávajících regionů Cíl 2 - Podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací Cíl 3 - Podpora politiky zaměstnanosti a vzdělání

Nástroje strukturální politiky Strukturální fondy: a) Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) b) Evropský sociální fond (ESF) c) Evropský orientační a záruční fond pro zemědělství (EAGGF) d) Finanční nástroj pro podporu rybolovu (FIFG) + Kohezní fond

Principy strukturální politiky programování koncentrace partnerství monitorování a vyhodnocování adicionalita

Programovací procedury Vícestupňový systém (Cíl 1): - Plán rozvoje (v ČR Národní rozvojový plán) - Rámec podpory společenství - Operační programy Jednostupňový systém (Cíl 2 a 3): - Jednotný programový dokument

Národní rozvojový plán Globální cíl: Udržitelný rozvoj založený na konkurenceschopnosti Specifické cíle: podmínky pro růst ekonomiky kvalifikace a mobilita pracovní síly přiblížení se standardům EU v oblasti ŽP vyvážený rozvoj regionů

Národní rozvojový plán Prioritní osy: 1. Posílení konkurenceschopnosti průmyslu a podnikatelských služeb 2. Rozvoj dopravní infrastruktury 3. Rozvoj lidských zdrojů 4. Ochrana a zkvalitňování životního prostředí 5. Rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství 6. Rozvoj cestovního ruchu

Rámec podpory společenství smlouva mezi EK a ČR stanovení strategií a priorit (kvantifikace cílů a hodnocení očekávaného vlivu) povaha a doba trvání operačních programů finanční plán, příděl jednotlivých fondů pro každou prioritu a rok

Operační programy OP Průmysl a podnikání OP Rozvoj lidských zdrojů OP Infrastruktura OP Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Společný regionální operační program Platí pouze pro oblasti spadající do Cíle 1!!!

SROP – Globální cíl Dosáhnout trvalý a vyvážený rozvoj regionů ČR i růst kvality života všech skupin obyvatel regionů na základě povzbuzování nových ekonomických aktivit s důrazem na tvorbu pracovních míst v regionálním i místním měřítku, na zlepšení kvality infrastruktury, na rozvoj lidských zdrojů a na prohlubování sociální integrace.

SROP – Specifické cíle Zvýšit prosperitu regionů rozvojem malých a středních podniků a řemesel a vytvářením nových pracovních příležitostí. Všestranně zkvalitnit regionální dopravní a informační infrastrukturu při respektování ochrany životního prostředí. Zlepšit životní podmínky obyvatel, zejména minorit, zvýšit jejich participaci na celoživotním učení a integrovat sociálně vyloučené skupiny do komunity a k pracovnímu uplatnění. Zvýšit podíl cestovního ruchu na hospodářské prosperitě regionů, zvýšit objem přímých investic pro rozvoj cestovního ruchu a vytvářet nové pracovní příležitosti.

Pravidla Operační program ( fondy.cz/index.php?show= ) Programový dodatek Příručka pro žadatele ( fondy.cz/index.php?show= ) Příručka pro příjemce

Konečný příjemce vs. konečný uživatel Individuální projekt – není zastřešen grantovým schématem, jeho realizátor obdrží podporu přímo. Konečný příjemce = konečný uživatel podpory. Grantové schéma - forma „skupinového“ projektu, zahrnuje v sobě množství akcí (grantových projektů). Vyhlašovatelem je konečný příjemce, který přijímá a hodnotí akce předložené konečnými uživateli.

Členění SROP – priority a opatření PRIORITA 1 Regionální podpora podnikání (váha 9,9) Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech PRIORITA 2 Regionální rozvoj infrastruktury (váha 43,4) Opatření 2.1 Rozvoj dopravy v regionech Opatření 2.2 Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Opatření 2.3 Regenerace vybraných měst PRIORITA 3 Rozvoj lidských zdrojů v regionech (váha 20,3) Opatření 3.1 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v regionech Opatření 3.2 Podpora sociální integrace v regionech Opatření 3.3 Posílení kapacity místních a reg. orgánů při plánování a realizaci programů PRIORITA 4 Rozvoj cestovního ruchu (váha 23,8) Opatření 4.1 Služby pro cestovní ruch Opatření 4.2 Infrastruktura cestovního ruchu PRIORITA 5 Technická pomoc (váha 2,6) Opatření 5.1 Technická pomoc pro SROP Opatření 5.2 Technická pomoc pro CSF

Časový rámec Vyhlášení výzvy ( fondy.cz/index.php?show= ) Konečný termín pro předkládání projektů Kontrola přijatých projektů Hodnocení projektů Zasedání regionální rady Rozhodnutí o účasti SR a SF Podpis smlouvy o dotaci Realizace projektu (pravidlo n+2), žádosti o platby (etapy projektu), monitorování

Kontrola, hodnocení a výběr individuálních projektů a akcí 1) Kontrola formálních náležitostí (administrativní soulad) 2) Kontrola přijatelnosti (obecná a specifická kritéria přijatelnosti) 3) Hodnocení projektu (výběrová kritéria)

Projektový záměr Formulace problému nebo potřeby Cíle projektu Cílové skupiny Aktivity, kterými dosáhneme cílů projektu a způsob jejich realizace Časový plán realizace projektu Partneři projektu a skladba realizačního týmu Rámcový rozpočet projektu Zdroje financování Nejedná se ještě o samotný projekt, je to pouze stručný popis, co, proč a jak má být uděláno. Slouží pouze pro potřeby žadatele.

Časový plán realizace projektu Podpis smlouvyX Výběrové řízeníXX Stavební práceXXXXXX Zařízení ubytovnyXX PropagaceXXXX ProvozXXXXX Žádost o proplaceníX

Co zvážit dále? Jaké jsou naše finanční možnosti? Jaké jsou naše organizační zkušenosti a administrativní možnosti? Jaká je časová náročnost přípravy a realizace projektu? Jaká je anebo může být politická podpora projektu? Jsou výsledky dlouhodobě udržitelné?

Projekt Podrobný popis projektu – ELZA (= elektronická žádost – speciální SW) Tabulka logického rámce Projektová dokumentace nutná k posouzení předkládaného projektu Podrobný rozpočet projektu Ekonomické a finanční hodnocení projektu Stanovisko příslušného úřadu k vlivům projektu na životní prostředí Další povinné přílohy k projektu Nepovinné přílohy

ad Logický rámec I Popis projektu převedený do stručné tabulky. Zachycujíce logické vazby projektu ve dvou základních směrech: Vertikální logika vyjadřuje, co má projekt řešit, vyjasňuje vztahy příčina – následek. Horizontální logika se váže k měření efektů vzhledem k využitím zdrojům

Logický rámec II

ad Rozpočet projektu Náklady se dělí na uznatelné (přijatelné) a neuznatelné (nepřijatelné). Výše dotace se určuje pouze z nákladů uznatelných. Přijatelnými náklady jsou ty, které jsou realizovány ve správném čase (přesně vymezené období), na správném místě (území Cíle 1), správným způsobem (veřejné zakázky) a na správné věci. Doporučený rozpočet ( fondy.cz/upload/ rozpocet_doporucenaverze_sropii.xls)

Shrnutí I SROP je jedním z pěti operačních programů. Obsahuje 1 globální a 4 specifické cíle. Pravidla jsou rozpracována do několika úrovní: programový dodatek, příručka pro žadatele, příručka pro příjemce. Účastníky programu jsou řídící orgán, zprostředkující subjekty, žadatelé a zpracovatelé projektů. SROP rozlišuje individuální projekty a grantová schémata. SROP je rozdělen do 5 priorit.

Shrnutí II Na základě výzev podávají účastníci své projektové žádosti. Ty obsahují: podrobný popis projektu, tabulku log. rámce, projektovou dokumentace, rozpočet projektu, ek. a fin. hodnocení projektu, stanovisko k vlivu na ŽP a další povinné a nepovinné přílohy.