Interpunkce v souvětí Cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

ANGLIE U ZNÁMÝCH Veronika Staňková studentka sekundy.
Digitální učební materiál
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Významové poměry mezi souřadně spojenými větami
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Můj život je jak pestrý kolotoč, chvíli vzhůru – pak zas dolů, nevím proč, jednou se mi daří, výsknu si "juchú", potom bum – a všechno.
UDINE LINGUA CECA I LM ZS 2012/2013 Božena Bednaříková.
Číslo projektu, šablona: CZ 1.07/1.4.00/ , III/2 Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce Kdo vytvořil, ověřil: Dana Suchá, Dana.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Několikanásobné větné členy
VÝZNAMOVÉ POMĚRY Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 365_Poměry mezi větami hlavními AUTOR: Mgr. Markéta Lyková.
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Člověk se nědy zeptá proč...???
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Skladba – stavba větná Zápor.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Souvětí souřadné (parataktické)
ZÁJMENA Český jazyk 5. ročník ZŠ
Koukej a hodnoť ;).
Spojky.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_366_Čárka před spojkou a AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK,
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.
Vyhledete Pu a určete jejich druhy:  Velmi se mi u vás líbilo.  Dveře byly zavřeny na klíč.  Šli jsme hledat lepší místo.  Slabostí se mu podlamovaly.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
VY_32_INOVACE_Jir_II_18 Významové poměry mezi HV,VV a vět. členy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_01 TÉMA:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Významové poměry mezi hlavními větami Název sady: Český jazyk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Souvětí souřadné Obsahuje 2 a více vět hlavních, mluvnicky na sobě nezávislých Věty spojeny:a) souřadicími výrazy b) pouze odděleny čárkou.
Hra detektiv Hrát nápověda konec Autor: Tereza Bednářová 6.B.
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Všem mým přátelům: JSEM VDĚČNÝ....
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
VY_32_INOVACE_57 Název školy: ZŠ A MŠ Březno. Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Urči významový poměr Buď bude hezky, nebo bude pršet. slučovací odporovací vylučovací.
Souvětí souřadné.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Spojky.
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Interpunkce v souvětí Cvičení

Doplňte interpunkci: Ztrátou trpěli nejen příbuzní ale úzkost se zmocňovala celého města. Předvedla jsem jí nové šaty ale ani si mě nevšimla. Každý večer navštěvoval taneční a tak trávil páteční večery. Odcházíš z nějakého důvodu nebo odcházíš kvůli mně.

Řešení Ztrátou trpěli nejen příbuzní, ale úzkost se zmocňovala celého města. (stupňovací) Předvedla jsem jí nové šaty, ale ani si mě nevšimla. (odporovací). Každý večer navštěvoval taneční a tak trávil páteční večery. (slučovací, tím způsobem) Odcházíš z nějakého důvodu, nebo odcházíš kvůli mně. (vylučovací).

2. cvičení Nic neví a tedy nic neprozradí. Pes někdy zaštěkal a pak si lehl do pelíšku. Venku je pěkně ale on je stále doma. Chtěla jsem Kubíčka překvapit a proto jsme šli do cirkusu.

Řešení Nic neví, a tedy nic neprozradí. (důsledkový) Pes někdy zaštěkal a pak si lehl do pelíšku. (slučovací) Venku je pěkně, ale on je stále doma. (odporovací) Chtěla jsem Kubíčka překvapit, a proto jsme šli do cirkusu. (důsledkový)

3. cvičení Pokusil se vstát avšak síly mu nestačily. Jirku mají lidé buď rádi nebo ho nenávidí. Všichni ztichli a dokonce si přestali i hrát. Nevím to a ni mě to nezajímá.

Řešení Pokusil se vstát, avšak síly mu nestačily. (odporovací) Jirku mají lidé buď rádi, nebo ho nenávidí. (vylučovací) Všichni ztichli, a dokonce si přestali i hrát. (stupňovací) Nevím to, a ni mě to nezajímá. (stupňovací)

4. cvičení Nebylo to nic těžkého a přece se bál. Dohodli jsme se že mám přijít k vám a že se pokusíme něco vymyslet tak jsem tady. Hluboce se před bohem poklonili a tak skloněni začali vstupovat do chrámu. Počkej já se obléknu a jdu dolů.

Řešení Nebylo to nic těžkého, a přece se bál. (odporovací) Dohodli jsme, se že mám přijít k vám a že se pokusíme něco vymyslet, tak jsem tady. (důsledkový) Hluboce se před bohem poklonili a tak skloněni začali vstupovat do chrámu. (slučovací – tím způsobem) Počkej, já se obléknu a jdu dolů. (slučovací)

5. cvičení Zase nepřišel ale co mám dělat. Buď na ni zapomněl nebo ji nikdy neviděl. Na tohle všechno není čas ani to není nutné. Každý pár nakonec dospěje k bodu kdy se buď vezme nebo vztah ukončí.

Řešení Zase nepřišel, ale co mám dělat. (odporovací) Buď na ni zapomněl(,) nebo ji nikdy neviděl. (slučovací, vylučovací) Na tohle všechno není čas(,) ani to není nutné. (slučovací, stupňovací) Každý pár nakonec dospěje k bodu, kdy se buď vezme, nebo vztah ukončí. (vylučovací)