Základy retuše v Adobe Photoshop

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Advertisements

GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Otevření fotografie v programu Adobe Photoshop Stručný popis otevření fotografie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš.
Tvorba přednastavení úprav fotografie v Adobe Lightroom Základní popis tvorby přednastavení úprav Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Uložení fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
LOGOPEDICKÉ KVARTETO Kvarteto obsahuje sadu karet s orofaciálním cvičením. Soubor karet představuje 32 cvičení rozdělených na cvičení jazyka a úst.
Ořez fotografie v Adobe Photoshop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického.
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop Základní práce s výběrem dané oblasti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Word Číslo DUM: III/2/VT/2/2/30 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS Excel Číslo DUM: III/2/VT/2/2/31 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: MS PowerPoint Číslo DUM: III/2/VT/2/2/32 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Finální úpravy fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/60 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotokoláž Číslo DUM: III/2/VT/2/3/48 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ořez a rámeček fotografie Číslo DUM: III/2/VT/2/3/51 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti OS Windows Číslo DUM: III/2/VT/2/2/23 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotografické retuše Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Převod do ČB v Adobe Photoshop Základní převod fotografie do škály šedi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Picasa Číslo DUM: III/2/VT/2/2/37 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Správa fotografií v Adobe Lightroom I.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
Obrazový materiál pro pracovní list – Retušování
Štětce v Adobe Photoshop
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa – krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Vkládání grafických objektů
Transformace obrazu v Adobe Photoshop
Základní nástroje v Adobe Photoshopu
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom II.
WordArt, SmartArt, Tvary
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Prezentace fotografií v Adobe Lightroom
Základy maskování v Adobe Photoshop
Tabulkový procesor Formát buňky
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Základní nastavení Adobe Photoshop
Obrazový materiál pro pracovní list – Kanály
Písmo v Adobe Photoshop
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Barevné úpravy snímku
Adobe Photoshop Lightroom
Tisk fotografií v Adobe Lightroom
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Převod objektů mezi formáty
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Barevné prostory v Adobe Photoshop
Filtry v Adobe Photoshop
Ostatní manipulace s objekty II.
Základní úpravy jasu v Adobe Photoshop
Import fotografií v Adobe Lightroom
Zoner Callisto křivky, nástroje alternativního panelu
Podmíněné formátování
Výběr pomocí nástrojů v Adobe Photoshop
Zoner Callisto Pracovní prostředí editoru
Vrstvy v Adobe Photoshop I.
Nový dokument v Adobe Photoshop
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Obrazový materiál pro pracovní list – Změna velikosti obrázků
Export fotografií v Adobe Lightroom
Nový dokument v Adobe Photoshop
Transkript prezentace:

Základy retuše v Adobe Photoshop Nástroje a způsob základní retuše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

PROJEKT MŠMT Název projektu školy Vybavení odborných učeben moderními technologiemi Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0432 Anotace Základní retuš v Adobe Photoshop Klíčová slova Retuš, klonovací razítko, výplň Předmět Technika a technologie fotografie, praktická výuka Autor Lukáš Veverka, MgA. Eliška Jílková Druh učebního materiálu Prezentace, výklad, fotografická praxe Potřebné pomůcky Interaktivní tabule, PC Cílová skupina Žáci střední školy Druh interaktivity Výklad pomocí prezentace, procvičení Zdroje Autorská práce

Retuš je jednou z nejpoužívanějších úprav fotografií téměř od samého začátku fotografie vůbec. Nyní máme díky digitální podobě fotografií práci do značné míry velmi ulehčenou. S dnešními nástroji pro retuš jí zvládnou v základech i uživatelé, kteří s Photoshopem začínají. Pro retuš existuje škála nástrojů a postupů. Mezi nejzákladnější nástroje pro retuš v Adobe Photoshopu patří: Klonovací razítko (Clone Stamp Tool) – (S) Retušovací štětec (Healing Brush Tool) – (J) Výplň (Fill) – Shift + F5 Pod těmito nástroji jsou v nabídce ještě různé jejich varianty a odvozeniny.

Každý z uvedených nástrojů má své uplatnění při různých retuších Každý z uvedených nástrojů má své uplatnění při různých retuších. Od malých nedokonalostí a různých teček po odstranění celých objektů z fotografie. Při retuši je potřeba trochu cviku, ale dnes jsou již nástroje schopné ve většině případů udělat velmi dobrou práci.

Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec Bodový retušovací štětec (Spot Healing Brush Tool) – Je vhodný pro retuš jednodušších nedokonalostí, částeček prachu, škrábanců na barevně jednotném pozadí. U složitějších barevných přechodů může dělat fleky a nežádoucí efekty.

Nastavení voleb prolnutí a krytí klonovacího razítka Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec Klonovací razítko (Clone Stamp Tool)

Klonovací razítko (Clone Stamp Tool) – Je vhodný od jednoduchých po složité retuše. Klonuje oblast fotografie, kterou označíme držením klávesy ATL a kliknutím kurzoru razítka do vybraného místa. To vytvoří výchozí bod, odkud bude klonování probíhat. Podle druhu retuše volíme měkké, nebo ostré hrany štětce a popřípadě jeho krytí.

Výplň (Fill) – Najdeme ji v horním menu Edit (úpravy) > Fill. Pro aplikaci výplně je nutné mít požadovanou oblast označenou pomocí jednoho z nástrojů pro výběr oblasti (viz. prezentace Základní nástroje v Adobe Photoshop). Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec.

Tento druh retuše je velmi výkonný a rychlý Tento druh retuše je velmi výkonný a rychlý. Při jeho použití v uzamčené vrstvě pozadí můžeme použít klávesu Delete, která nám otevře dialogové okno výplně. Stále ale musí být oblast, kde chceme výplň použít, označená. Poradí si i s přechody barev a hran. Díky tomuto nástroji můžeme celkem efektivně odstranit objekty, které by nám pomocí jiných nástrojů zabraly podstatně více času. Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše Další nabídka nástrojů v panelu retušovací štětec.

Zdroje Autorem textů, obrázků, videí a grafického uspořádání je Lukáš Veverka a MgA. Eliška Jílková, kteří souhlasí s jejich zveřejněním na Metodickém portálu. Všechny použité ilustrativní obrázky jsou vlastní tvorbou autorů. Veškerý obrazový materiál je vytvořen pomocí screenshotů v programu Adobe Photoshop Cs6 a je zpracován autory. Nastavení velikosti a druhu retušovacího štětce. Nastavení vlastností retuše