CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU. Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
Advertisements

Nejprve si Přečtěte pozorně text
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
Pozorně si přečtěte povídku
Třída 3.B ZŠ Mánesova Pavla Mitáčková V úterý 15.4 jsme se neučili. Jeli jsme na výukový program do Koryčan. Ráno jsme se sešli u školy. Jeli s námi.
METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
METODICKÝ LIST Předem natiskneme a rozdáme text pohádky. Žáci čtou z tabule nebo z listu. Do textu jsou vložena slova, která tam nepatří a nedávají smysl.
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
Popelka Česko- Slovenský projekt 9. B ZŠ A MŠ SNP6 ÚSTÍ NAD LABEM.
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Práce s pohádkou - poznej podle úryvku
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Metodický list HRAJEME SI SE SLOVÍČKY- postupně se objevuje povídání o kočce, čteme a žáci vhodně doplňují zdůrazněnou slabiku-3 okna, můžeme natisknout.
Alenka odešla do školy, ačkoli se necítila moc dobře
Vysočany Odpolední část leteckých modelářů ve Vysočanech. Tak jak bylo napsáno, tak se létání protáhlo až do nočních hodin. Vzhledem k mému zdravotnímu.
HRÁTKY A HŘÍČKY. HRÁTKY A HŘÍČKY METODICKÝ LIST ZLOBIVÁ PÍSMENKA- motivační básnička, po kliknutí úkol k textu na další stránce. Žáci vypisují chybějící.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Nevěřící Tomáš sestaveno s využitím obrázků Henryho Martina Český text: kanan.cz Copyright © Henry Martin Used by Permission.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Štěňátko puntík, co mělo puntík Autor:Katka Lacinová.
Příslovečná spřežka Český jazyk 7. ročník ZŠ
Autor: Adam Škoda Před nedávnem žil jeden muž který si říkal Bajt-Men… Před nedávnem žil jeden muž který si říkal Bajt-Men… Ahoj! …nedělaly mu problémy.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Slabiky dě, tě, ně VY_32_INOVACE_11 Sada 3 Základní škola.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Vítejte na farmě KLIKEJ!
Příběh Bylo jedno krásné místo na Zemi a jmenovalo se Šumava. A bylo tam ještě jedno krásné místo Lesní království. Rostlo tam hodně.
Příběh o budoucnosti lidstva Já si například myslím že v roce 2696 bude náš svět strašně znečištěný, ale vyspělý.
JAK VZNIKAJÍ NÁZVY Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Deník Malého Poseroutky STARÁ ŠKOLA Jeff Kinney. Úvod Toto je nejnovější kniha od Jeffa Kinneyho – desátá z této série Každá kniha bude světovým bestsellerem.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR:Světlana Havránková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_ČJ_SPISOVATELÉ A ILUSTRÁTOŘI.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: leden 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_CJ4_Čtení s porozuměním TEMA:
Slova nadřazená a podřazená
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_12_Slovní druhy.
Muž Hloupý
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 6_18
Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice
Troufneš si? Uvítání, představení se. Nalákání na kvíz, budou odměny , ale největší odměnou je vlastní poznání. Budeme na to mít 10 minut. O jaké lidi.
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Příchod Slovanů, praotec Čech.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346,příspěvková org.
Věta se skládá ze slov Název školy
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
O slepičce která nechtěla snášet vajíčka
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Téma (název prezentace)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.1.Bal.04_Čtení_s_porozuměním.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor:
Autor: Mgr. Dana Bednářová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_Český jazyk
Šípková Růženka Trochu jinak.
Transkript prezentace:

CIRKUS PŘEČTĚTE SI POZORNĚ POVÍDKU.

Ráno na zelené louce za městem ještě nic nebylo. Rostla tam jen tráva, kterou nikdo nesekal. Když ale šel Jirka odpoledne ze školy domů, na louce stáli lidé a měli v rukou silné provazy. Všude se povalovala prkna, byly tam i železné tyče, kabely a elektrické dráty. Muži tam stavěli obrovský malinký stan. Velkými červenými písmeny na něm bylo napsáno CIRKUS. Kolem stanu se volně pásli koně, oslíci, krávy, nákladní auta a mezi nimi byly maringotky. To jsou domy na velkých lyžinách, ve kterých bydlí lidé, kteří pracují v cirkuse. K večeru už byl stan postavený a lidé začali při- cházet na cirkusové představení.

Jirka přišel domů a hned požádal maminku, aby mu dala pe- níze na vstupenku. Zavolal svému kamarádovi Pepovi, aby šli do cirkusu spolu. Uvnitř stanu se posadili na tvrdé papí- rové lavice. Dívali se všude kolem sebe. Co tam bylo krás- ných věcí! A těch zvířat! V žádném cirkuse nesmí chybět šašek se zeleným nosem. I tady takový byl. Stále padal a vstával, jezdil na praseti, houpal se na hrazdě, ale vždycky to s ním nějak špatně dopadlo. V dalším cirkusovém čísle vystupovali statní muži, byli to akrobati. Po nich přišel kouzelník. Největší překvapení přišlo nakonec.

Několik mužů postavilo velkou klec. „ Ta je asi na ptáky,“ řekl Jirka. „Že to ale budou hodně velcí ptáci,“ pomyslel si Pepa. Vtom zhaslo světlo. Byla úplná tma. Najednou se objevilo malé oranžové světélko. Všem lidem se zatajil dech. Do klece vběhla veliká pruhovaná kočka. Byl to vlk. Skákal a hrozně řval. Krotitel ho ale zkrotil. V závěru mu dokonce strčil hlavu do tlamy. To všechno je v cirkuse možné…

NAJDETE ŠEST VĚCÍ, KTERÉ SE NEMOHLY STÁT?  Stavěli obrovský malinký stan?  Kolem stanu se pásli nákladní auta a maringotky?  Maringotky stojí na lyžinách?  Posadili se na papírové lavice?  Šašek se zeleným nosem?  Do klece vběhl vlk?

VYMYSLETE RÝMY K TĚMTO SLOVŮM: KROTITEL PROVAZY ŠAŠEK JIRKA

ÚKOL NA KONEC….. Najděte v textu slova začínající na : pra-sta- pracují, praseti, stavěli, stan, stanu, statní

Citace: Text: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 34 Úkoly: Dyslexie, Marie Černá, Iva Strnadová, nakl. Fragment 2006, str. 36 Obrázky dle pořadí v DUM: 1.Dostupné z _ikt0RzPY1w/s400/circus+tent+2.jpg dne Dostupné z dne Dostupné z images/slu_ctpa06-07_circus1.jpg dne Dostupné z bigapplecircus2010mar074.jpg dne Dostupné z Ringling-Bros-Circus.jpg dne Dostupné z dne 11:11:2012http:// 7. Dostupné z dne http:// dne 11.11