Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Věta se skládá ze slov Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Věta se skládá ze slov Název školy"— Transkript prezentace:

1 Věta se skládá ze slov Název školy
Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Mgr. Marie Hanzlíková Datum Název VY_32_INOVACE_14_Slovní druhy Téma Slovní druhy – zájmena Ročník 3.,4. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Věta se skládá ze slov

2 Anotace: Prezentace slouží jak ke společnému vyvození nové látky ve 3. ročníku, tak k pozdějšímu opakování ve 4. ročníku . Žáci mohou pracovat pod vedením učitele s interaktivní tabulí nebo samostatně na osobním počítači. V první části prezentace je stručná charakteristika zájmen. Žáci s pomocí učitele vyvozují další zájmena (posun provádíme kliknutím). V další části žáci je uvedeno rozdělení zájmen a následné procvičování pod vedením učitele. V závěru prezentace je samostatné cvičení k ověření znalostí (vhodné písemně). Kontrolu provádějí žáci společně s učitelem, řešení má více možností. Poslední snímek obsahuje tabulku s hodnocením, které si mohou žáci provést sami v rámci sebehodnocení. Přechody mezi jednotlivými snímky provádíme kliknutím. Citace: V prezentaci byly použity obrázky volně dostupné v galerii Microsoft Office.

3 SLOVNÍ DRUHY ZÁJMENA

4 zastupují podstatná jména zastupují přídavná jména
Zájmena zastupují podstatná jména Jirka spí. Maminka peče. On spí. Ona peče. zastupují přídavná jména To je Adamovo kolo. To je jeho kolo. Nese máminy tašky. Nese její tašky.

5 Nahraď červená slova zájmeny :
Jitka má rýmu. _____má rýmu. Dám dětem zmrzlinu. Dám _____zmrzlinu. Pavle, jdeš tam? _____, jdeš tam? To je moje a tvoje. To je _____. Pepa s Jirkou jdou ven. _____ jdou ven. Vezmi si Evinu bundu. Vezmi si _____bundu. Nesu Mirkův sešit. Nesu _____ sešit. Půjdete tam ty a Jana. Půjdete tam _____.

6 Řešení : Jitka má rýmu. Ona má rýmu. Dám dětem zmrzlinu. Dám jim zmrzlinu. Pavle, jdeš tam? Ty , jdeš tam? To je moje a tvoje. To je naše. Pepa s Jirkou jdou ven. Oni jdou ven. Vezmi si Evinu bundu. Vezmi si její bundu. Nesu Mirkův sešit. Nesu jeho sešit. Půjdete tam ty a Jana. Půjdete tam vy .

7 Rozeznáváme zájmena : Osobní: já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni, ony, ona Ukazovací: ten, ta, to, ti, ty, ta, tento, tenhle, … Přivlastňovací: můj, tvůj, svůj, jeho, její, náš, váš, Tázací: Kdo? Co? Jaký? Který? Čí?... Záporná: nikdo, nic, ničí, nijaký, žádný,… Vztažná: kdo, co, jaký, který, čí, jenž,… Neurčitá: někdo, něco, nějaký, něčí, cosi, čísi, jakýsi, leckdo, málokdo, kdekdo,…

8 V řádcích najdi zájmena :
ty, koza, náš, nijaký, melou, který moře, onen, krásný, my, nikdo, co pláče, jeho, leckdo, vy, malé, ona jejich, čí, kolo, otec, on, tenhle, já

9 Najdi vetřelce v každém řádku se schovalo jedno slovo, které není zájmeno
někdo, my, ono, věc, nějaké, moje ony, tvoje, cosi, jaký, pero, náš jíme, nic, málokdo, jejich, vy, ten svůj, modrá, jenž, co, kdekdo, můj

10 Doplň zájmena : _____ jsme přišli domů včas. Kde je _____ dort? Byla tam tma, neviděl jsem _____. _____ se musíš učit! Půjčíš _____ _____ knihu? Pomohu _____ s úkolem. _____ hudbu máš nejraději? Je pozdě, _____ už jdou spát. _____ chybu musíme napravit.

11 Možné řešení : My jsme přišli domů včas. Kde je ten dort? Byla tam tma, neviděl jsem nic . Ty se musíš učit! Půjčíš mi tu knihu? Pomohu ti s úkolem. Jakou hudbu máš nejraději? Je pozdě, oni už jdou spát. Každou chybu musíme napravit.

12 Hodnocení : 10 – 9 bodů Výborně, chválím, zájmena už poznáš.
Chválím, ale sem tam ti ještě něco unikne, procvičuj! 6 – 5 bodů Ještě to ujde, musíš ale hodně procvičovat! 4 – 3 bodů Zájmena ještě moc nepoznáš, hodně se uč! 2 – méně bodů Tohle opravdu nestačí, máš před sebou hodně práce!


Stáhnout ppt "Věta se skládá ze slov Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google