Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je."— Transkript prezentace:

1

2 METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je najít a třeba podtrhnout v textu pořekadlo, které se tam objevilo. CO ZNAMENAJÍ DALŠÍ POŘEKADLA: postupně po kliknutí se objevují jiná pořekadla. Úkolem je, vysvětlit jejich význam. Žáci mohou vymyslet další. TIPNĚTE SI: 2 hádanky s možnostmi výběru, po kliknutí se objeví správné řešení. KOLIKRÁT SE OBJEVILO: žáci mají v textu najít, spočítat a třeba opět barevně podtrhnout slovo jejda- celkem se objevili 4x. ÚKOL NA DOMA na konec: zjistit přesné datum Medarda.

3 PUTOVÁNÍ SE VČELÍMI MEDVÍDKY MEDARDOVÁ

4 Bylo zrovna Medarda, ale venku ani nekáplo. „Kluci, přijďte brzy domů, bude překvapení,“ řekla čmeláčkům maminka. „Mami, jaké?“ ptal se Brumda. „Uvidíš. Nebuď zvědavý nebo budeš brzo starý.“ „To já bych právě chtěl,“ zatoužil Brumda. „Chtěl bych být dědek.“ „A proč?“ divila se maminka. „Chtěl bych umět silně bručet,“ řekl Brumda a maminka se smála. Na Teskův palouk, plný růžových slziček, svítilo sluníčko. Kluci si tu hráli na honěnou a zapomněli, že mají být brzy doma.

5 „Teď honíš ty!“ křičel Čmelda a kroužil kolem rozkvetlého šípku. Brumda lítal za ním strašnou rychlostí. Pak se zastavil, otočil a Čmelda mu vlétl rovnou do náručí. „A mám tě!“ „Jejda!“ vyhrkl Čmelda, „to jsem se lekl. Jejda,“ udělal podruhé. „Co děláš dvakrát jejda?“ ptal se Brumda. „Zapomněli jsme, že máme přijít brzo domů.“ „A jejda! To nám maminka dá. Ta bude hubovat,“ strachoval se Brumda a oba letěli domů. Maminka je čekala ve dveřích a divte se, vůbec nehubovala.

6 NAJDĚTE V TEXTU POŘEKADLO. Nebuď zvědavý nebo budeš brzo starý.

7 CO ZNAMENAJÍ TATO POŘEKADLA? Práce kvapná málo platná. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá. Lež má krátké nohy.

8 Který měsíc slavíme Medarda? a) květen b) červen c) prosinec TIPNĚTE SI Co to znamená „Medardova kápě, čtyřicet dní kape?“ a) bude nám kapat 40 dní z kohoutku b) přijede strýc Medard a dá nám kapky do nosu c) pokud na svatého Medarda prší, bude pršet i po dalších 40 dní

9 KOLIKRÁT SE V TEXTU OBJEVILO SLOVÍČKO………….. „JEJDA“ 4x

10 Zjistěte, kolikátého června slavíme Medarda. NA KONEC ÚKOL NA DOMA

11 Kahoun Jiří, Příhody včelích medvídků, Praha 2005, str.60 Obrázky: Dostupné z otevřené galerie [www.cmis.cz/dum/]dne 3.2.2012 CITACE


Stáhnout ppt "METODICKÝ LIST MEDARDOVÁ-Žáci si čtou pohádku z tabule, doporučuji předem natisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU..- úkolem je."

Podobné prezentace


Reklamy Google