Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 17 Příslovečné určení TEMA: Český jazyk 6. třída ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Příslovečné určení Hana Kletečková

3 Anotace Tato prezentace je určena pro 6. třídu a je procvičovací. Žáci se z výkladu dozví o příslovečném určení a ihned si ho na této prezentaci procvičí. Následuje samokontrola, neboť řešení se zobrazuje ihned na konci prezentace. Lze si cvičení vytisknout a zadat jako prověrku, též lze zadat i jako domácí úkol (lze vytisknou na jeden papír).

4 Vyhledejte ve větách příslovečné určení místa
Vyhledejte ve větách příslovečné určení místa. Nadepište číslicí, kterým slovním druhem jsou vyjádřena. Pohladil jsem psa za ušima. Proč jste sem přijel? Na čele mu vystoupila vráska. Vlak odjel z Masarykova nádraží. Lovci štvali zajíce k lesu. Nedaleko nás zastavilo auto. V lukách je velký rybník. Musíte jít touto ulicí až na náměstí a pak zahnout doprava. Koně bystře letěli úvozem. Ze síně zavanul do místnosti chlad. Venku fičel ostrý a studený vítr. Odtud se nikdo ven nedostane. Jdeš už domů?

5 Řešení: Pohladil jsem psa za ušima. Proč jste sem přijel? Na čele mu vystoupila vráska. Vlak odjel z Masarykova nádraží. Lovci štvali zajíce k lesu. Nedaleko nás zastavilo auto. V lukách je velký rybník. Musíte jít touto ulicí až na náměstí a pak zahnout doprava. Koně bystře letěli úvozem. Ze síně zavanul do místnosti chlad. Venku fičel ostrý a studený vítr. Odtud se nikdo ven nedostane. Jdeš už domů?

6 Vyhledejte ve větách příslovečná určení času
Vyhledejte ve větách příslovečná určení času. Řekněte, kterým slovním druhem jsou vyjádřena. Představení trvalo dlouho. Za chvíli jsem našla v mlází několik kozáků. Nikdy se tam už nevrátím. Kdy se to stalo? Potom bylo slyšet, jak v křoví zapraskaly větvičky. Zítra máme školu od osmi do dvou. Hodinu nikdo ani nepromluvil. Do půlnoci byla silná bouřka, ale k ránu se již vyjasnilo. Denně cvičí na klavír. O přestávce nesmíme vycházet z budovy školy. Maminka ti stále říká, že musíš chodit včas. Auto nám opravili během hodiny a k večeru jsme už byli u dědy.

7 Řešení: Představení trvalo dlouho. Za chvíli jsem našla v mlází několik kozáků. Nikdy se tam už nevrátím. Kdy se to stalo? Potom bylo slyšet, jak v křoví zapraskaly větvičky. Zítra máme školu od osmi do dvou. Hodinu nikdo ani nepromluvil. Do půlnoci byla silná bouřka, ale k ránu se již vyjasnilo. Denně cvičí na klavír. O přestávce nesmíme vycházet z budovy školy. Maminka ti stále říká, že musíš chodit včas. Auto nám opravili během hodiny a k večeru jsme už byli u dědy.

8 Vyhledejte příslovečná určení způsobu
Vyhledejte příslovečná určení způsobu. Řekněte, kterým slovním druhem jsou vyjádřena. Najednou ho něco prudce udeřilo do čela. Tvářil se překvapeně. Do Paříže odcestovali letadlem. Pes zavětřil a rozhlédl se pátravě kolem sebe. Zahanbeně se na něho kývla. „To je správné,“ řekl s uspokojením. Vlídně se na mě usmála. Indián se nepozorovaně proplížil strážemi k ohni. Neměj strach, nějak to dopadne.

9 Řešení: Najednou ho něco prudce udeřilo do čela. Tvářil se překvapeně. Do Paříže odcestovali letadlem. Pes zavětřil a rozhlédl se pátravě kolem sebe. Zahanbeně se na něho kývla. „To je správné,“ řekl s uspokojením. Vlídně se na mě usmála. Indián se nepozorovaně proplížil strážemi k ohni. Neměj strach, nějak to dopadne.

10 Vyhledejte příslovečná určení a určete jejich druh.
Bakterie jsou dobře pozorovatelné pod mikroskopem. Dopis je špatně formulovaný a není napsaný na počítači. Mléko je uskladněné v chladničce. Vaše děti jsou krásně opálené. Balíček je zalepený lepidlem. Malý zajíček byl přikrčený v trávě. Obrázek je malovaný pastelkami. Dalekohled je zaměřený na Mars. Jeho ruce byly studené jako led.

11 Řešení: Bakterie jsou dobře pozorovatelné pod mikroskopem. Dopis je špatně formulovaný a není napsaný na počítači. Mléko je uskladněné v chladničce. Vaše děti jsou krásně opálené. Balíček je zalepený lepidlem. Malý zajíček byl přikrčený v trávě. Obrázek je malovaný pastelkami. Dalekohled je zaměřený na Mars. Jeho ruce byly studené jako led.

12 Citace Text: V. STYBLÍK A KOL. Český jazyk pro 6. ročník ZŠ. 2. vydání. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google