MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Advertisements

Chléb náš vezdejší dej nám dnes
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Život modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Katechetické centrum Olomouc, 2014
1. Otče náš nebeský, posvěť se jméno tvé. Přijď tvoje království, buď vůle tvá. Tam, kde lid tvůj se probouzí, tam, kde roste tvůj chrám, v srdcích všech.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
1. Jedno jsme, v Duchu svatém, jedno jsme v Ježíši
Vítej na ministrantské schůzce
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Centrum pro katechezi Olomouc, Projev radosti a úcty Postoj člověka před Bohem Symbol pozornosti nebo změny Stání při liturgii je vyjádřením bdělosti,
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
1. Kristus Pán když na smrt šel, Kristus Pán když na smrt šel, kázání on pověděl, kázání on pověděl.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
Eucharistie - svátost jednoty
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Únorová ministrantská schůzka 2015
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie – zdroj života.
1. Ó bratří, tento den | ať novou písní jásá! | Náš jazyk, vazby prost, | ať Páně skutky hlásá! | Jak tenkrát svatý Duch | své věrné vystrojil, | ó prosme,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Karel Řežábek 1988Rosa, Celým srdcem 43 Otče náš nebeský, posvěť se jméno Tvé, přijď Tvoje království, buď vůle Tvá.
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
1. Tys láska sám, náš Pane! Co bez tvé milosti zde v srdci lidském plane, v tom není stálosti. Ty posvěť, co má býti pro věrnost příslibem, dej nám věrně.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Řád mše svaté.
MŠE SVATÁ. Příprava obětních darů
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Ve škole liturgie Pavel Ambros, ak. rok 2018–2019,
Transkript prezentace:

MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2015

Příprava k bohoslužbě oběti Předměty: Materie: víno, hostie, voda. kalich, patena – obětní miska, korporál, pala, purifikatorium. Všechno jsou to SYMBOLY, které ukazují na tajemství eucharistie. Centrum pro katechezi Olomouc, 2015

Kalich Otče, shlédni na své děti, které ti s radostí kladou na oltář tento kalich a tuto paténu. Požehnej a posvěť tyto nádoby pro slavení oběti nové smlouvy a dej, ať od tohoto stolu hostiny, kde se posilujeme tvým Duchem, dospějeme až k stolu hostiny v nebeském království. Prosíme o to skrze Krista, našeho Pána. Amen. = nádoba určena při mši svaté na víno, které se v něm obětuje, proměňuje a z něj přijímá. Centrum pro katechezi Olomouc, 2015

Patena – obětní miska, ciborium Patena – obětní miska je liturgická nádoba určená pro uchovávání chleba – hostií. Ciborium je velká schránka pro uchovávání hostií, která se pokládá do svatostánku. Centrum pro katechezi Olomouc, 2015

Korporál, pala, purifikatorium Korporál - čtvercové plátno, na které pokládají eucharistické dary. korpus – tělo = Tělo Páně Pala - roucho z plátna čtvercového tvaru, které se používá k přikrytí kalicha. Purifikatorium – „šáteček“, který se užívá k osušení kalicha po svatém přijímání . Centrum pro katechezi Olomouc, 2015

Víno a chléb Víno – symbol stravy, radosti, prostředek k udržení životní síly. Je součástí židovské hostiny při večeři Velké noci, na kterou navázal Ježíš při Poslední večeři. Chléb ke slavení eucharistie = hostie Lámání chleba: znamení jednoty, znamením lásky. Centrum pro katechezi Olomouc, 2015

stojatá voda – podléhá zkáze Voda – symbol života a současně stojatá voda – podléhá zkáze Při liturgii: voda přimíchaná do vína symbol Kristovy smrti, symbol našeho lidství, symbol naší oběti. Voda – symbol očištění Při liturgii: Kněz si umývá ruky - na znamení očištění od hříchu. Centrum pro katecheti Olomouc, 2015

Kalich s vínem symbol jednoty – mír, důvěra, společenství u Izraele: jednoty s Bohem smlouvy s Hospodinem skrze Ježíše: nové smlouvy