Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů Krajský úřad Zlínského kraje odbor.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Změny právních předpisů s účinností od
SVNIT Přednáška M. Horáková
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Nástroje územního plánování
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Ing. Jaroslav Holý Služba sledování změn.
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Matrika Bc. Jan Podloučka.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Působnost Ministerstva vnitra a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Základní registry ve veřejné správě
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Správa místních poplatků
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Evidence obyvatel a trvalý pobyt Zpracoval: KrÚ JMK duben 2011.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Novela zákona o místních poplatcích
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Zprostředkování kontaktu
Umisťování staveb.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
POSTUP STAVEBNÍCH ÚŘADŮ při zápisu do registru územní identifikace Jiří Košťál ČÚZK červen 2011.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel) Odbor právní a Krajský živnostenský úřad oddělení státního občanství a přestupků

1. Zápis údaje o místu trvalého pobytu 2. Adresa pro doručování 3. Poskytování údajů z ISEO 4. Zákaz pobytu

1. Zápis údaje o místu trvalého pobytu Informační systém evidence obyvatel (ISEO) obsahuje údaje o:  státních občanech ČR  osobách, které pozbyly státní občanství ČR  cizincích, kteří jsou matkou, otcem, manželem, registrovaným partnerem, dítětem občana Ohlašovna údaje o místu trvalého pobytu do ISEO zapisuje prostřednictvím aplikace Editace údajů – bezodkladně, nejpozději do 3 pracovních dnů ode dne, kdy se o vzniku nebo změně skutečnosti související se zapsaným údajem dozví.

1.1 Změna místa trvalého pobytu Zapisuje ohlašovna podle nového místa trvalého pobytu na základě žádosti občana. Místo trvalého pobytu = objekt, který je označen číslem popisným nebo evidenčním, popř. orientačním a který je určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci. Podmínky pro přihlášení stanovuje zákon (§ 10 odst. 6 zákona o evidenci obyvatel). Za ohlášení změny místa trvalého pobytu je vybírán správní poplatek [položka 2 písm. d) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích – 50 Kč, neplatí děti do 15 let].

Ohlašovna je povinna zaslat kopii potvrzení příslušnému ORP, který vydal OP na předcházející adrese, oznámit změnu v počtu přihlášených osob vlastníku objektu (do 15 dnů od zaevidování změny).

1.2 Zrušení místa trvalého pobytu Zapisuje ohlašovna podle místa zrušeného trvalého pobytu, a to na základě pravomocného rozhodnutí správního orgánu o zrušení údaje o místu trvalého pobytu dle § 12 zákona o evidenci obyvatel. Nové místo trvalého pobytu = sídlo ohlašovny Počátek změny nového místa trvalého pobytu = datum nabytí právní moci rozhodnutí

Ohlašovna vede správní řízení o zrušení údaje o místu trvalého pobytu  z moci úřední [§ 12 odst. 1 písm. a) a b) zákona o evidenci obyvatel],  na návrh vlastníka objektu nebo oprávněné osoby [§ 12 odst. 1 písm. c) zákona o evidenci obyvatel]. Správní řízení je vedeno podle zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

2. Adresa pro doručování Ohlášení doručovací adresy (včetně změn a zrušení) – ohlašovna podle místa trvalého pobytu občana, na základě jeho žádosti. K ohlášení doručovací adresy není vyžadován souhlas vlastníka objektu.

3. Poskytování údajů z ISEO Ohlašovna - poskytuje údaje k osobě žadatele, a to písemně, v rozsahu údajů vedených v ISEO (nejčastěji jsou to informace o stavu, o trvalém pobytu). Ministerstvo poskytuje záznam o poskytnutí údajů, nelze- li ho zpřístupnit, a údaje o osvojeném dítěti. O osobě blízké (otec, matka, prarodiče, sourozenec, dítě, vnuk, manžel nebo partner) lze poskytnout pouze údaj o datu a místu úmrtí, o prohlášení na nezvěstného a o prohlášení za mrtvého. Poskytnutí údajů je zpoplatněno [položka 3 písm. a) zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích - 50 Kč za každou započatou stránku A4].

Potvrzení vydávaná podle § 14 odst. 2 zákona o obcích Obec vydává potvrzení potřebná pro uplatnění práva v cizině i v případě, že právní předpis takovou povinnost neukládá, ale požadované údaje jsou jí známy. Nevybírá se správní poplatek. Nejčastěji žádosti občanů o potvrzení informace o stavu, místu trvalého pobytu, a to na formulářích vydaných v zahraničí (pro účelu výplaty důchodu, sociálních dávek v zahraničí)

4. Zákaz pobytu Zákaz pobytu – sankce za přestupek (od ). Údaj o zákazu pobytu, místu zákazu a době jeho trvání se zapisuje do ISEO. Správní orgán, který sankci uloží, je povinen o tom neprodleně vyrozumět obecní úřad obce, na jejímž území má pachatel trvalý pobyt. Příslušná ohlašovna zapíše bezodkladně, nejpozději do 3 pracovních dnů. Žádost o udělení povolení ke krátkodobému pobytu na území obce, jíž se týká zákaz pobytu – rozhoduje obecní úřad podle místa trvalého pobytu nebo hlášeného pobytu pachatele. Rozhodnuto musí být bezodkladně, nejpozději do 5 pracovních dnů, a to udělením povolení nebo rozhodnutím o zamítnutí žádosti.

Kontakty: Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad oddělení státního občanství a přestupků Mgr. Andrea Polehlová, tel , zlinsky.cz

Děkuji za pozornost.