Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel"— Transkript prezentace:

1 Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Sjednocující postupy pro zaměstnance krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, matričních úřadů, ohlašoven a soudů Zapisovatelé : Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost; neexistence manželství Zrušení ; neplatnost; neexistence registrovaného partnerství Omezení; zbavení způsobilosti k právním úkonům Soudy Přidělení rodného čísla • Narození • Změny údajů • Údaje o otci • Popření otcovství • Osvojení • Uzavření manželství • Vznik registrovaného partnerství • Úmrtí Matriční úřady K nově zavedenému občanu při nabytí státního občanství související údaje Obecní úřady obcí s rozšířenou působností

2 Informace o činnostech krajských úřadů od 1. 7
Informace o činnostech krajských úřadů od v souvislosti se zapisováním údajů do Informačního systému evidence obyvatel ( dále jen „ISEO“ ) V souvislosti s nabytím účinnosti zákona č. 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech, jímž se mimo jiné novelizoval zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů, upřesňujeme sjednocující postup pro zaměstnance krajských úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, matričních úřadů, ohlašoven a soudů, jakožto zapisovatelů do agendového informačního systému evidence obyvatel.

3 obcanmat@mvcr.cz osc@mvcr.cz varmuza@mvcr.cz; svatava.horakova@mvcr.cz
Zápis údajů do ISEO prováděný krajskými úřady - kontakty na zaměstnance Ministerstva vnitra V případě nejasností, týkajících se zveřejněného sjednocujícího postupu, je možné kontaktovat zaměstnance odboru všeobecné správy, odboru správních činností, odboru centrálních informačních systémů a odboru rozvoje projektů a služeb eGovernment Ministerstva vnitra na následujících ových adresách: pro oblast státního občanství a matričních událostí pro problematiku trvalých pobytů a změnových hlášení soudů pro záležitosti programové a technické

4 Krajský úřad, magistráty měst Brna a Ostravy a Plzně,
Zápis údajů do ISEO prováděný krajskými úřady o nabytí státního občanství České republiky udělením nebo prohlášením Provádí : Krajský úřad, magistráty měst Brna a Ostravy a Plzně, a v hlavním městě Praze 22 městských částí stanovených statutem hl. města Prahy ( dále jen „krajský úřad“ ). Poznámka: Nabytí státního občanství narozením, osvojením, určením otcovství nebo nalezením (tedy ze zákona) provádí matriční úřady. Úředník krajského úřadu provede zápis o nabytí státního občanství České republiky udělením nebo prohlášením ve své evidenci osob, které nabyly státní občanství České republiky.

5 jméno/jména, příjmení, rodné příjmení datum narození, pohlaví,
Zápis údajů do ISEO prováděný krajskými úřady o nabytí státního občanství České republiky udělením nebo prohlášením Úředník krajského úřadu provede zápis do ISEO o nabytí státního občanství České republiky udělením v rozsahu následujících údajů : jméno/jména, příjmení, rodné příjmení datum narození, pohlaví, místo narození a okres/stát, rodné číslo, státní občanství, popř. více státních občanství včetně data nabytí státního občanství České republiky.

6 Pokud krajský úřad shledá, že cizinec, který nabyl státní
Zápis údajů do ISEO prováděný krajskými úřady o nabytí státního občanství České republiky udělením nebo prohlášením Pokud krajský úřad shledá, že cizinec, který nabyl státní Občanství České republiky, nemá přiděleno rodné číslo, požádá o něj skrze formulář „Žádost o přidělení / zjištění rodného čísla“ Ministerstvo vnitra. Ministerstvo vnitra obratem sdělí tvar rodného čísla (nově / dříve přiděleného) zpět krajskému úřadu.

7 Vrátí se mu požadované údaje z ISEO.
Zápis údajů do ISEO prováděné krajskými úřady o pozbytí státního občanství České republiky nabytím cizího státního občanství nebo prohlášením o vzdání se státního občanství České republiky Provádí : Krajský úřad Úředník krajského úřadu provede zápis o pozbytí státního občanství České republiky nabytím cizího státního občanství ve své evidenci osob, které pozbyly státní občanství České republiky. Zadá kriteria pro vyhledání údajů v  ISEO o státním občanovi České republiky, který pozbyl nabytím cizího státního občanství státní občanství České republiky prostřednictvím kriterií pro vyhledávání v rozsahu: rodné číslo různá kombinace údajů datum narození jméno/jména, příjmení, rodné příjmení místo/stát narození Vrátí se mu požadované údaje z ISEO.

8 Úředník krajského úřadu provede zápis o pozbytí státního
Zápis údajů do ISEO prováděné krajskými úřady o pozbytí státního občanství České republiky nabytím cizího státního občanství nebo prohlášením o vzdání se státního občanství České republiky Úředník krajského úřadu provede zápis o pozbytí státního občanství České republiky nabytím cizího státního občanství do ISEO v rozsahu následujících údajů : státní občanství, popř. více státních občanství, včetně data pozbytí státního občanství České republiky.

9 Podle zákona č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního
Zápis údajů do ISEO prováděný krajskými úřady oznamovací povinnost Podle zákona č. 40/1993 Sb., o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky, ve znění pozdějších předpisů, splní krajský úřad oznamovací povinnost mimo jiné také ohlašovně místa trvalého pobytu v České republice.


Stáhnout ppt "Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel"

Podobné prezentace


Reklamy Google