Eucharistie - svátost jednoty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Chléb náš vezdejší dej nám dnes
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
POŘÁDANÝ BOHOSLOVCI ARCIBISKUPSKÉHO SEMINÁŘE V PRAZE DNE 30 ŘÍJNA 2009 Modlitební večer za nová kněžská povolání.
II. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Katechetické centrum Olomouc, 2014
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Velikonoce – přežít/prožít
1. Jedno jsme, v Duchu svatém, jedno jsme v Ježíši
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Kněžské svěcení Kroměříž - Vlastimil Kadlec.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
„Přitahuj mě a poběžíme…“ února března 1896 fotografie z roku 1894 Sestra Anežka od Ježíše je zvolena převorkou Karmelu.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba mě nikdy neuzavírá do mého nitra, Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Šťasten jsem, že Slovo Boží znáti smím, že je vždycky jasnou svící nohám mým; v jeho světle kráčet mohu v bezpečí, je též lékem, jenž mé mdloby vyléčí.
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
1. Bůh s vámi, blahoslaveni jste lidé tento den
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Magnolie 1. Než den se skloní na přelomu v šeru a magnolie tiše zavře květ, chci ještě jednou vroucně pozdravit Tě a k modlitbě zas tiché pohnouti ret.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
1. Ó kéž bych tisíc jazyků měl | a tisícerá ústa k nim, | bych lépe než kdo jiný uměl | ze hloubi srdce s plesáním | vždy novou vynést píseň chval o tom,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Národní Eucharistický kongres
1. Hned v jitře k tobě duši svou, | ó Bože, nesu modlitbou. | Tys chránil v noci, sen jsi dal, | tys tělo, duši zachoval.
Způsoby modlitby II Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Řád mše svaté.
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Modlitba milující pozornosti (EXAMEN)
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
Transkript prezentace:

Eucharistie - svátost jednoty Animované schéma ukazuje vnitřní dynamiku, ke které má docházet během slavení eucharistie: sjednocování věřících a uschopnění k přinášení svého života jako oběti spolu s obětí Ježíše Krista („Shlédni, Bože, na oběť své církve...), které vede k aktivní účasti na misii církve. Komentář ke schématu viz samostatný soubor doc.

ZNAMENÍ KŘÍŽE A POZDRAV: Vědomí přítomnosti Páně ÚKON KAJÍCNOSTI: SHROMÁŽDĚNÍ VSTUPNÍ PRŮVOD VSTUPNÍ ZPĚV ZNAMENÍ KŘÍŽE A POZDRAV: Vědomí přítomnosti Páně ÚKON KAJÍCNOSTI: Vzájemné vyznání vin a prosba o přímluvu

HYMNUS K BOŽÍ CHVÁLE VSTUPNÍ MODLITBA HLÁSÁNÍ BOŽÍHO SLOVA NASLOUCHÁNÍ A ODPOVĚĎ HOMILIE VYZNÁNÍ VÍRY PŘÍMLUVY PŘINÁŠENÍ DARŮ

EUCHARISTICKÁ MODLITBA OTČE NÁŠ POZDRAVENÍ POKOJE HYMNUS K BOŽÍ CHVÁLE VSTUPNÍ MODLITBA HLÁSÁNÍ BOŽÍHO SLOVA NASLOUCHÁNÍ A ODPOVĚĎ HOMILIE EUCHARISTICKÁ MODLITBA OTČE NÁŠ POZDRAVENÍ POKOJE SVATÉ PŘÍJÍMÁNÍ VYZNÁNÍ VÍRY PŘÍMLUVY PŘINÁŠENÍ DARŮ 4

Upraveno pro Cesty katecheze č. 3/2011 Autorka: ThLic. Ing. Marie Zimmermannová