O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Advertisements

Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Náklady řízení.
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Vedení správního řízení
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Náklady řízení.
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právo na duševní a tělesnou integritu
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Občanské soudní řízení II.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Všeobecný přehled Pracovní právo Mgr. Pavel PETR.
Žádost rozhodnutí odvolání
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Rodinné právo – vybrané otázky
Právo na informace Tereza Danielisová,
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Rodinné právo – vybrané otázky
Správní řízení M. Horáková Přednáška Správní řízení 5.
Správa místních poplatků
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Občanské soudní řízení I.
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Procesní prostředky regulace správního řízení
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Náhrada nákladů řízení
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Rodinné právo – vybrané otázky
Rodinné právo – vybrané otázky
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou

OBECNÉ NÁLEŽITOSTI PODÁNÍ SOUDU Pokud zákon pro podání určitého druhu nevyžaduje další náležitosti, musí být z podání patrno: a) kterému soudu je určeno, b) kdo je činí, c) které věci se týká a co sleduje, d) a musí být podepsáno a datováno. Podání v listinné podobě je třeba předložit s potřebným počtem stejnopisů a s přílohami tak, aby jeden stejnopis zůstal u soudu a aby každý účastník dostal jeden stejnopis, jestliže je to třeba

ÚSTNÍ PODÁNÍ Podání je možno učinit písemně. Ústně do protokolu je možno podání učinit, jde-li o návrh na zahájení řízení o povolení uzavřít manželství, o určení a popření rodičovství, o určení, zda je třeba souhlasu rodičů dítěte k jeho osvojení, o osvojení a řízení, které lze zahájit i bez návrhu, a návrhy na výkon rozhodnutí v těchto řízeních vydaných. Za sepsání podání do protokolu se vybere soudní poplatek ve výši Kč.

S OUDNÍ POPLATKY Zaplacení soudního poplatku je jednou z podmínek řízení, bez zaplacení je řízení zastaveno Poplatky v různé výši, kterou určuje zákon o soudních poplatcích Př. - řízení o rozvod manželství – Kč - jedná-li se o peněžité plnění do Kč – Kč - jedná-li se o peněžité plnění nad Kč – 5 %

O SVOBOZENÍ OD SOUDNÍCH POPLATKŮ – ZE ZÁKONA některá řízení jsou od soudních poplatků osvobozena přímo na základě zákona Př. - řízení péče o nezletilé - řízení o osvojení - řízení dědické v prvním stupni - řízení o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí

O SVOBOZENÍ OD SOUDNÍCH POPLATKŮ – NA ZÁKLADĚ NÁVRHU Na návrh může předseda senátu přiznat účastníkovi zčásti osvobození od soudních poplatků, odůvodňují-li to poměry účastníka a nejde-li o svévolné nebo zřejmě bezúspěšné uplatňování nebo bránění práva; přiznat účastníkovi osvobození od soudních poplatků zcela lze pouze výjimečně, jsou-li proto zvlášť závažné důvody, a toto rozhodnutí musí být odůvodněno.

O SVOBOZENÍ OD SOUDNÍCH POPLATKŮ – NA ZÁKLADĚ NÁVRHU k návrhu je třeba předložit příslušný formulář a veškeré doklady o příjmových a majetkových poměrech účastníka (potvrzení zaměstnavatele, doklad o vyplácených dávkách apod.) nerozhodne-li předseda senátu jinak, vztahuje se osvobození na celé řízení a má i zpětnou účinnost

U STANOVENÍ ZÁSTUPCE Účastníku, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků, předseda senátu ustanoví na jeho žádost zástupce, jestliže je to nezbytně třeba k ochraně jeho zájmů. Tímto zástupcem může být např. pracovník soudní kanceláře. Vyžaduje-li to ochrana zájmů účastníka, ustanoví mu předseda senátu zástupce z řad advokátů.

D ALŠÍ MOŽNOST USTANOVENÍ ZÁSTUPCE – Č ESKÁ ADVOKÁTNÍ KOMORA Ten, kdo nesplňuje podmínky pro ustanovení advokáta soudem podle jiných právních předpisů a ani se nemůže domoci poskytnutí právních služeb advokátem za standardních podmínek, má právo, aby mu Česká advokátní komora na základě jeho včasného návrhu advokáta určila. Pokud žadatel žádá, aby mu byly právní služby určeným advokátem poskytnuty bezplatně nebo za sníženou odměnu, je povinen současně s podáním návrhu na určení advokáta Komorou prokázat, že jeho příjmové a majetkové poměry takové poskytnutí právních služeb odůvodňují. Další informace: