VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

Věty vedlejší příslovečné úvod
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Digitální učební materiál
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_599_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Skladba – příslovečné určení
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT Český jazyk - 7. ročník.
Rozbor souvětí.
Mgr. Michal Oblouk SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Syntax - druhy vedlejších vět
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Spojky.
PŘÍSLOVCE (adverbium) je neohebný slovní druh, který vyjadřuje bližší okolnosti dějů a vlastností. V češtině se mezi slovními druhy řadí na šesté místo.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Druhy vedlejších vět Český jazyk 7. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt.
VY_32_INOVACE_03-37 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba Téma:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
rozbor věty rozbor souvětí spojovací výrazy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
(7. ročník). Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová:
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Interpunkce v souvětí podřadném
Druhy vedlejších vět Podmětné Přísudkové Předmětné Přívlastkové
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Souvětí podřadné. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: 1.07/14.00/
Mgr. Kateřina Karbulová,Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, Ostrava – Zábřeh.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ příslovečné určení 1 Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Druhy vedlejších vět Věta podmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta předmětná (podrobně vysvětleno v další části prezentace) Věta přívlastková.
Rozvíjející větné členy Příslovečné určení 6.třída ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba listopadu 2011
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Poznejte vedlejší větu.
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.09_URČOVÁNÍ DRUHŮ VĚT.
SYNONYMNÍ SPOJKY Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Kateřina Křížová
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
AUTOR: Mgr. Marta Severová
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
VY_32_INOVACE_16_ Skladba – věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ Mgr. Michal Oblouk

VV MÍSTNÍ Kde nic není, ani čert nebere. ptáme se KDE? KAM? ODKUD? KUDY? Kde nic není, ani čert nebere. Je vždycky tam, kde se něco děje. Vrať se, odkud jsi přišel. Jděte tudy, kudy jdou tito lidé. Šel, kam ho oči vedly.

VV ČASOVÁ Jakmile v sobotu přijedu, půjdeme spolu do lesa. ptáme se KDY? ODKDY? DOKDY? Neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Říkal jsem mu o tom, když byl včera u nás. Jakmile v sobotu přijedu, půjdeme spolu do lesa. Až si napíšeš úkoly, přijď za mnou. Přijeď k nám na návštěvu, kdykoliv budeš chtít.

VV ZPŮSOBOVÁ Jak si usteleš, tak si lehneš. ptáme se JAK? spojovací výrazy – JAK – TAK, TAK – ABY, TAK – ŽE Jak si usteleš, tak si lehneš. Při montáži postupujte přesně tak, jak je to v návodu. Chtěl jsem všechno připravit tak, abys měl radost. Tvářil se, jako by mu ulétly včely.

VV MĚROVÁ Kolikrát se vsadil, tolikrát prohrál. ptáme se KOLIK? JAK MOC/HODNĚ? DO JAKÉ MÍRY? spojovací výrazy – ČÍM – TÍM, VÍCE - NEŽ Vezmi si jen tolik, kolik uneseš. Kolikrát se vsadil, tolikrát prohrál. Rozčílil se, až zčervenal. Krakonoš mu dal zlata, co unesl. Dám ti tolik peněz, kolik budeš potřebovat.

VV PŘÍČINNÁ ptáme se PROČ? Z JAKÉHO DŮVODU? spojovací výrazy – PROTOŽE, PONĚVADŽ, JELIKOŽ Protože se potřebujeme rychle dohodnout, sejdeme se hned zítra. Můžeme být rádi, že to tak dobře dopadlo. Jelikož jdu zítra k lékaři, nebudu ve škole. Poněvadž jsem ztratil stravenky, nechodím na obědy.

VV ÚČELOVÁ Aby se ložisko nezadřelo, musíš ho pořádně promazat. ptáme se PROČ? ZA JAKÝM ÚČELEM? spojovací výrazy – ABY, AŤ Sejdeme se, abychom vyřešili všechny problémy. Musíme si pospíšit, abychom přišli včas. Aby se ložisko nezadřelo, musíš ho pořádně promazat. Zavři dveře, ať netáhne.

VV PODMÍNKOVÁ Jestliže budeme rozumní, dohodneme se. ptáme se KDY? ZA JAKÉ PODMÍNKY? spojovací výrazy - -LI, JESTLIŽE, KDYBY Jestliže budeme rozumní, dohodneme se. Proč bychom se netěšili, když nám pán Bůh zdraví dá. Kdybys té matematice nerozuměl, vysvětlím ti to. Jestli přijdu pozdě, už mám připravenou omluvu. Dokončíme to, budete-li s tím souhlasit, až zítra.

VV PŘÍPUSTKOVÁ I když bylo málo sněhu, všem se pobyt na horách líbil. ptáme se I V KTERÉM PŘÍPADĚ? I PŘES CO? spojovací výrazy AČKOLIV, I KDYŽ, TŘEBAŽE, PŘESTOŽE, I KDYBY I když bylo málo sněhu, všem se pobyt na horách líbil. Ačkoliv je teprve šest hodin, musíme už svítit. Třebaže jsem se učil hrát na klavír, nic neumím. Dostala jsem jedničku, přestože jsem se neučila.