Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK."— Transkript prezentace:

1 DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK

2 Druhy VEDLEJŠÍCH VĚT Vedlejší věta zastupuje větný člen
V.VĚTA PODMĚTNÁ V.VĚTA PŘÍSUDKOVÁ V.VĚTA PŘÍVLASTKOVÁ V.VĚTA PŘEDMĚTNÁ V.VĚTA PŘÍSLOVEČNÁ-místní, časová, způsobová, způsobová-měrová, přípustková, účelová,příčinná, podmínková V.VĚTA DOPLŇKOVÁ Vedlejší věta zastupuje větný člen Vedlejší věty závisí na jiné větě, rozlišujeme je pomocí otázek a spojek

3 Příslovečné věty-2.část
Vyjmenuj příslovečné věty, které už znáš. Uveď příklady

4 V.V.příslovečná PŘÍČINNÁ
PTÁME SE – Z JAKÉ PŘÍČINY? PROČ? SPOJOVACÍ VÝRAZY –ŽE, PROTOŽE, PONĚVADŽ, JELIKOŽ Nepřišel do školy, protože onemocněl. (z jaké příčiny, proč? Poněvadž mi není dobře, půjdu si lehnout. Jsi hodná, že jsi na mě nezapomněla.

5 V.V.příslovečná ÚČELOVÁ (příčina předchází,účel následuje)
ptáme se ZA JAKÝM ÚČELEM,PROČ? Spojka ABY (abych, abychom,abyste..) Budu se snažit, abych test napsal dobře. (Proč, za jakým účelem?) Aby mamince udělal radost, koupil jí květinu. Utíkej, abys stihl vlak.

6 příslovečná PODMÍNKOVÁ
Vyjadřuje podmínku, za které může nastat děj věty řídící Spojky - JESTLIŽE, - LI, KDYŽ, KDYBY Když bude teplo, půjdeme se koupat. Můžeš jít ven, jestliže budeš mít napsané úkoly Kdyby začalo pršet, vezmi si pláštěnku. Budeš-li dělat hluk, všechna zvířata vyplašíš.

7 Příslovečná PŘÍPUSTKOVÁ
Vyjadřuje okolnost v nesouladu s obsahem věty řídící (i přes co…) Spojky AČ, AČKOLI, TŘEBAŽE,PŘESTOŽE, I KDYŽ,I KDYBY Ačkoli jsem se hodně učil, test se mi nepovedl. Musíš tam jít, i když se ti nechce. Šel na výlet, přestože bylo ošklivé počasí.

8 Digitální učební materiál
Autor: Mgr.Michaela Kopsová Škola : ZŠ a MŠ L.Kuby 48,České Budějovice Ročník: 7. Předmět: český jazyk Počet vyuč.hodin: 1 prezentace –Microsoft PowerPoint Školní rok 2011/12 Zdroj obrázku: Registrační číslo: 14_I_17_Čj._druhy vedlejších vět4_Kopsová


Stáhnout ppt "DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK."

Podobné prezentace


Reklamy Google