Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Kateřina Křížová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Kateřina Křížová"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_09 vedlejší věty příslovečné TEMA: skladba ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011 Styl výše uvedené tabulky pro doplnění informací k materiálu si můžete zvolit sami. Důležité je dodržet náležitosti v ní uvedené.

2 Anotace Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština
Výukový materiál je určen žákům základní školy Zaměření: Výukový materiál je zaměřen na druhy vedlejších vět - příslovečné. Nejprve si žáci zopakují věty, které se již učili. Dále jim jsou představeny jednotlivé druhy vedlejších vět příslovečných. Nakonec žáci vyhledávají vedlejší věty časové. Specifické potřeby: interaktivní tabule Klíčová slova: příslovečné vedlejší věty Klíčové kompetence: k učení, k řešení problému, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci pozitivně.

3 Vedlejší věty příslovečné

4 spoj, co k sobě patří Muž, který mi donesl ztracenou peněženku, mi velmi pomohl. Kdo se bojí, nesmí do lesa. PODMĚTNÁ Chtěl jsem vědět, co mu říkal. Co mi udělal, jsem nikomu PŘÍVLASTKOVÁ neřekla. Říkává se, že černá kočka přináší smůlu. PŘEDMĚTNÁ Četli jsme pohádku o drakovi, který sežral princeznu.

5 MÍSTNÍ uvozena spojovacími výrazy kde, kam, odkud, kudy př. VH VV místní Chtěla jsem jít tam, kam mě nohy nesou. chtěla jsem jít kam? ČASOVÁ uvozena spojovacími výrazy když, až, jakmile, než, sotva, sotvaže, kdy, kdykoli, zatímco, pokud, dokud VV časová VH Dokud bude pršet, zůstaneme doma. zůstaneme doma do kdy?

6 uvozena spojovacími výrazy jako, jak, jak – tak, že, aby pokud
ZPŮSOBOVÁ uvozena spojovacími výrazy jako, jak, jak – tak, že, aby pokud VH VV způsobová Udělal jsem to tak, jak mi poradil. udělal to jak? MĚROVÁ Uvozena spojovacími výrazy čím –tím, tak- že, jako, tolik- kolik VH VV měrová Kluci tak rychle běželi, že nemohli popadnout dech. do jaké míry kluci běželi – do doby, kdy nemohli popadnout dech.

7 PŘÍČINNÁ (DŮVODOVÁ) uvozena spojovacími výrazy protože, že poněvadž, jelikož VH VV příčinná Nejel na lyže, protože neuměl lyžovat. nejel na lyže proč? ÚČELOVÁ uvozena spojovacími výrazy aby, abych VH VV přívlastková Zavolala jsem vám, protože potřebuji pomoct zavolala jsem za jakým účelem?

8 PODMÍNKOVÁ uvozena spojovacími výrazy kdyby, jestliže,-li, když VV podmínková VH Jestliže bude hezky, půjdeme na procházku. za jaké podmínky půjdeme? PŘÍPUSTKOVÁ uvozena spojovacími výrazy ač, ačkoli, byť třebaže, i kdyby, i když, přestože VV přípustková VH Ačkoli jsem se učil, dostal jsem pětku. i přes jsem dostal pětku

9 podtrhni vedlejší větu časovou
Neodvážil se přejít most, protože měl strach. Dostali jsme zprávu, že strýček k nám nepřijede. Když vstoupil ředitel do třídy, žáci přestali mluvit. Zarazil se, když slyšel tu podivnou zprávu. Měla dojem, že ji všichni pozorují. Byl bych rád, kdyby se vše vyřešilo co nejdřív. Kdybychom měli peníze, jeli bychom na výlet. Když jsem zvládla, měla jsem radost.


Stáhnout ppt "AUTOR: Kateřina Křížová"

Podobné prezentace


Reklamy Google