Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM: 9., 24. 1. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Český jazyk, Vedlejší věty ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 Anotace materiál je určen pro 9. ročník ZŠ představuje jednotlivé druhy vedlejších vět příslovečných uvádí otázky, kterými se ptáme na druh VV uvádí spojky, které připojují druh VV uvádí příklady vět daného druhu

3 VV příslovečná a její druhy Jaké druhy rozlišujeme Jak se na ně ptáme Kterými spojkami jsou připojeny Příklady těchto vedlejších vět

4 místní O kde, kam, odkud, kudy? O spojky: kde, kam, odkud, kudy.... O Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. O Princ došel až tam, kde stál tajemný hrad.

5 časová O kdy, odkdy, dokdy, jak dlouho... ? O když, až, sotvaže, nežli, jakmile... KDY? O Až vyrostu, stanu se lovcem krokodýlů. O Když jsem byla malá, přála jsem si k narozeninám štěně. O Mláďata si začala sama opatřovat potravu, sotva vylétla z hnízda.

6 způsobová O jak, jakým způsobem? O jak, jako, jakoby, tak – aby, tak – že, tím – že JAK? O Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. O Teenageři často získávají CD tak, že je vypalují od kamarádů.

7 měrová O jak moc, jak hodně, kolik? O že, takže, kolik, čím – tím, víc – než JAK MOC? O Cpal se tak, že se mu dělaly boule za ušima. O Lyžařská stopa není od chaty vzdálená víc, než co by kamenem dohodil.

8 příčinná O proč, z jaké příčiny, z jakého důvodu? O že, protože, jelikož, že... PROČ? O Protože jsi na diskotéce líbal Andreu, už tě nikdy nechci vidět! O Vezmu si boty na podpatku, jelikož chci vypadat přitažlivě.

9 účelová O za jakým účelem? O ať, aby, abychom... ZA JAKÝM ÚČELEM? O Na svatbě dostala nevěsta prsten, aby na ten den nikdy nezapomněla. O Raději nezkoušejte žádné drogy, ať jim nepropadnete.

10 podmínková O za jaké podmínky, jakých podmínek? O -li, jestliže, pakliže, kdyby, když... ZA JAKÉ PODMÍNKY? O Jestliže začneš přehnaně hubnout, hrozí ti anorexie. O Chceme-li někoho potěšit dárkem, musíme znát jeho vkus.

11 přípustková O i přes co, navzdory čemu? O přestože, třebaže, ačkoli(v), i kdyby, i když.. I PŘES CO? O Někdo pije spoustu kávy, přestože dobře zná nebezpečí kofeinu. O Ačkoli na nás strašlivě cenil zuby, nikdy by nás doopravdy nekousl.

12 Použité zdroje: O www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google