Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ"— Transkript prezentace:

1 PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ
Mgr. Michal Oblouk

2 PŘEDMĚT rozvíjející větný člen
vyjadřuje osobu, zvíře nebo věc, kterou slovesný děj zasahuje nebo které se týká rozvíjí SLOVESO nebo PŘÍDAVNÉ JMÉNO ptáme se PÁDOVÝMI OTÁZKAMI kromě 1. a 5. pádu může být holý, rozvitý nebo několikanásobný bývá vyjádřen PODSTATNÝM JMÉNEM, ZÁJMENEM nebo INFINITIVEM Psal o svých problémech. Ochranné brýle se vyplatí každému. Na lavičce seděli děti kreslící strom. Nemluvil o mně hezky. Vítr kolébal obilím.

3 PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ rozvíjející větný člen
vyjadřuje různé okolnosti děje a vztahy rozvíjí SLOVESO, PŘÍDAVNÉ JMÉNO nebo PŘÍSLOVCE ptáme se TÁZACÍMI PŘÍSLOVCI může být holé, rozvité nebo několikanásobné bývá vyjádřeno PŘÍSLOVCEM, PODSTATNÝM JMÉNEM nebo INFINITIVEM rozlišujeme 8 druhů

4 DRUHY PŘÍSLOVEČNÉHO URČENÍ
MÍSTA – KDE? KAM? ODKUD? KUDY? Sedí u stolu. Půjdu domů. Pochází z Olomouce. Cesta vedoucí lesem je rozbahněná. ČASU – KDY? ODKDY? DOKDY? JAK DLOUHO? JAK ČASTO? Někdy tě navštívím. Představení začínající od dvou je vyprodané. Do zítřka to nestihnu. Cesta trvala věčnost. Lék užívejte obden. ZPŮSOBU – JAK? JAKÝM ZPŮSOBEM? Já to tak udělám. Děti si spokojeně hrály na písku. Je zdravý jako řípa. MÍRY – KOLIK? O KOLIK? JAKOU MĚROU? JAK MOC? Neměl bys tolik jíst. Je o rok starší než já. Stála po kolena ve vodě. PŘÍČINY – PROČ? Z JAKÉHO DŮVODU? Kvůli nám se opozdili. ÚČELU – PROČ? ZA JAKÝM ÚČELEM? Půjdu do obchodu nakoupit. PODMÍNKY – ZA JAKÉ PODMÍNKY? Za deště nikam nepůjdu. PŘÍPUSTKY – NAVZDORY ČEMU? I PŘES CO? Přes zákaz rodičů šli ven.


Stáhnout ppt "PŘEDMĚT PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google