Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04 TÉMA: ČESKÝ JAZYK PRO 2. STUPEŇ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Tato prezentace je určena žákům 7. a 8. třídy.
Zaměřuje se na vedlejší věty příslovečné. Podává přehled spojovacích výrazů. Procvičuje určování vedlejších vět příslovečných. Slouží k praktickému tvoření vět.

3 Vedlejší věta příslovečná
místní: kde, kam, odkud, kudy… časová: když, až, jakmile, než, sotva, kdy, zatímco, pokud, dokud… způsobová: jako, jak, jak – tak, že, aby, pokud… měrová: čím – tím, tak – že , jako, tolik kolik příčinná (důvodová): protože, že, poněvadž, jelikož.. účelová: aby, abych podmínková: kdyby, jestliže, -li, jestli, když… přípustková: ačkoli, třebaže, přestože, i kdyby, i když… Vedlejší věta příslovečná rozvíjí přísudek věty řídící, vyjadřuje příslovečné určení.

4 Nahraďte příslovečné určení vedlejší větou.
Udělám to podle tvého přání. Po otcově příchodu už nebyl čas na zlobení. Pro nemoc jsem nemohl přijít. Úkol splnil ke vší spokojenosti. Přes zákaz kouření si zapálil cigaretu.

5 Udělám to, jak sis přál. způsobová
Řešení Udělám to, jak sis přál. způsobová Když otec přišel, nebyl už čas na zlobení. časová Protože jsem byl nemocný, nemohl jsem přijít. příčinná Úkol splnil, aby byli všichni spokojeni. účelová Přestože tam byl zákaz kouření, zapálil si cigaretu. přípustková

6 Vedlejší větu nahraďte příslovečným určením.
Vypila jsem horký čaj, abych se zahřála. Když se budeš snažit, určitě to zvládneš. Ačkoli je venku krutá zima, cítíme se u kamen spokojeně. Když jsi odjel, hledala tě tvoje sestra. Kamkoli se podívám, leží tvoje knihy, papíry a sešity.

7 Vypila jsem horký čaj pro zahřátí. Se snahou to určitě zvládneš.
Řešení Vypila jsem horký čaj pro zahřátí. Se snahou to určitě zvládneš. I přes krutou zimu se cítíme u kamen spokojeně. Po tvém odjezdu tě hledala tvoje sestra. Všude leží tvoje knihy, papíry a sešity.

8 Doplň věty podle obrázků a urči druh vedlejší věty.
Jak se do volá, tak se z ozývá. Spal, jako by ho do hodil. Kam nechodí , tam chodí lékař. Křičel, jako by ho na brali. Neříkej hop, dokud jsi

9 Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. způsobová
Řešení Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. způsobová Spal, jako by ho do vody hodil. měrová Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. místní Křičel, jako by ho na nože brali. měrová Neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil. časová

10 Spojte části vět a určete druhy vedlejších vět.
Nemohl jsem dobře polykat, Až se rok s rokem sejde, Když napadl sníh, Svítí-li za deště sluníčko, Kdybys přišel včas, nastala opravdová zima. protože mě bolelo v krku. bývá duha. mohli jsme jít do kina. všechno se změní.

11 Nemohl jsem dobře polykat, protože mě bolelo v krku. příčinná
Řešení Nemohl jsem dobře polykat, protože mě bolelo v krku. příčinná Až se rok s rokem sejde, všechno se změní. časová Když napadl sníh, nastala opravdová zima. časová Svítí-li za deště sluníčko, bývá duha. podmínková Kdybys přišel včas, mohli jsme jít do kina. podmínková

12 Použité zdroje KRAUSOVÁ, Zdeňka a Renata TERŠOVÁ. Český jazyk pro 7. ročník základní školy a sekundu víceletého gymnázia :. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 136 s ISBN KRAUSOVÁ, Zdeňka a Martina PAŠKOVÁ. Český jazyk 8: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia vyd. Plzeň: Fraus, 2005, 128 s. ISBN Otevřená galerie MS Office Vlastní zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Palečková.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_04"

Podobné prezentace


Reklamy Google