Vlastní hodnocení školy na Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově za školní rok 2006/07.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
AUTOEVALUACE ŠKOLY AUTOEVALUACE UČITELE Může to být cesta ke kvalitě?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení školy zřizovatelem
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
SEBEHODNOCENÍ jako nástroj k trvalému rozvoji organizace Kořenov, 10
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Mgr. Jana Palanská.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Konference projektu Cesta ke kvalitě
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Autoevaluační nástroje na naší škole
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Zdravá škola.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
vlastní hodnocení školy
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Didaktika geografie.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt ESF Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava, Michal Uhlař 1Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Sociální práce s dětmi a mládeží Průběh semináře PROČ? Smysl a cíl CO? Čeho si všímáme? JAK? Způsob zjišťování údajů Pozorování, sběr údajů REFERÁTY Požadavky.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
PROFESE UČITELE Radek Šír.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
Vzorový projekt pro ZŠ.
Model intenzivní podpory
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Vlastní hodnocení školy na Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově za školní rok 2006/07

Obsah příspěvku 1.Krátce o Cyrilometodějském gymnáziu 2.Části vlastního hodnocení školy na CMG 3.Požadavky kladené na vlastní hodnocení 4.Zpráva o provedeném hodnocení 1.Struktura zápisu o hodnocení dílčí oblasti 2.Obsah zprávy o vlastním hodnocení školy 5.Problémy vlastního hodnocení 6.Přílohy – hodnotící nástroje

1. Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově Církevní osmileté všeobecně zaměřené gymnázium, 8 tříd, 240 žáků, 28 pedagogů Při škole pracuje školní klub, SVČ, ICM Důraz na osobnostní rozvoj studentů a výuku jazyků (motto:“Nesnažte se být dokonalí, nechtějte být dokonce ani dobří. Usilujte jen o to, být dnes alespoň o trochu lepší, než jste byli včera“) Zkušenosti s vlastním hodnocením školy

2. Části vlastního hodnocení Stanovení záměru vlastního hodnocení, stanovení komu hodnocení určeno (Paradox: hodnotíme co bylo, abychom stanovili, co bude. Vlastní hodnocení je zaměřeno na budoucnost) Příprava – hodnotící nástroje, postupy Proces vlastního hodnocení Zpráva o vlastním hodnocení Opatření vyplývající z vlastního hodnocení Využití zprávy o vlastním hodnocení pro vedení pracovníků školy (ředitel školy nemá řídit, ale vést tým pracovníků, ředitel je nositelem vizí) Vyhodnocení úspěšnosti navržených opatření

3. Požadavky na vlastní hodnocení školy Užitečnost, smysluplnost (přímý dopad na vedení, řízení a práci školy) Objektivita (skutečnost hodnotit několika nástroji) Časová přiměřenost (nesmí zatížit již tak přetížený pedagogický sbor a vedení školy) Systematičnost (probíhá na úrovni žáka, třídy, pracovníka, školy) Komplexnost (hodnocení nejen naplňování cílů, ale i cílů samých) Návaznost (plnění závěrů jednoho roku jsou vyhodnocována příští rok) Hodnotit nejen plnění cílů ale i správnost cílů samotných

3. Požadavky na vlastní hodnocení – získat odpovědi na otázky (oblast hodnocení cílů školy): o „Jaké jsou naše cíle?“ (zjištěné skutečnosti – připomenutí cílů) o „Odpovídají naše cíle požadavkům doby a jejím trendům, požadavkům místa, zadání zřizovatele?“(hodnocení zjištěné skutečnosti) o„Jak to víme?“ (metody evaluace) o„Co budeme dělat?“ (opatření – revize cílů)

3. Požadavky na vlastní hodnocení – získat odpovědi na otázky(oblast naplňování cílů škol): o„Jak si vedeme?“ (zjištěné skutečnosti) o„Jak to víme?“ (metody evaluace) o„Naplňuje zjištěná skutečnost naše cíle?“(hodnocení zjištěné skutečnosti) o„Co budeme dělat?“ (opatření)

4. Zpráva o vlastním hodnocení 4.1.Struktura zápisu o hodnocení dílčí oblasti Předmět evaluace  Stanovený cíl:  Zjištěné skutečnosti Evaluační zdroj:Zjištěná skutečnost:  Hodnocení skutečnosti vzhledem k cíli:  Opatření:

4.2. Konkrétní příklad zápisu o hodnocení dílčí oblasti Výsledky a pokrok v oblasti rozvoje kompetence osobnostní  Stanovený cíl: Žák v průběhu působení na škole objevuje své silné i slabé stránky, rozvíjí důvěru ve vlastní schopnosti, komplexně rozvíjí vlastní osobnost. Dává svému životu řád, řídí svůj čas a objevuje vlastní životní styl a životní filosofii založenou na křesťanských hodnotách.

 Zjištěné skutečnosti: Evaluační zdrojZjištěná skutečnost Dotazník pedagogů3,45 Studium materiálů, pozorování Kompetence osobnostní je v rámci působení školy rozvíjena ve výuce, v kurzech a volnočasových aktivitách organizovaných školou. Ve výuce není osobnostní kompetence žáka rozvíjena systematicky, ale spíše nahodile v souvislosti s prováděnou činností. V kurzech klíčových kompetencí je osobnost žáka rozvíjena koncepčně především v kurzu studentů V a v kurzech aktivního řízení času. V kurzech určené pro třídu V žák cíleně poznává své silné a slabé stránky. V kurzu time managementu se učí uvědomovat si význam času ve svém životě a aktivně ho řídit. Učí se dávat svému životu řád. Dostatečně nerozvíjíme sebedůvěru a sebeúctu žáků. To je do jisté míry způsobeno i klasickým způsobem výuky (při zkoušení probrané látky je zdůrazňováno, co se žák nenaučil, zatímco při aplikaci metod aktivního učení – prezentováním toho, co žák připravil, je vidět úspěch žáka).

Celostátní srovnávací testy: třída II – klíčové kompetence Komunikati vní, sociální, personální Občanské a pracovní K řešení problémů a učení Počet mimořádně výborných výsledků Celková charakteristi ka- postoje a dovednosti Percentil: 53 Percentil: 56 Počet: 6 Výborná schopnost tolerance a respektování ostatních, menší sebedůvěra, malá sebejistota

 Hodnocení skutečnosti vzhledem k cíli: Škola nevytváří u žáků dostatečnou sebeúctu, sebedůvěru, což je velmi závažný nedostatek. Důvěra ve vlastní schopnosti je předpokladem úspěchu člověka.  Opatření: Ve výuce klást důraz na edukační metody, ve kterých žák bude více prezentovat výsledky své práce, než memorovat zvládnuté učivo. Povzbuzovat žáka, při vlastním hodnocení žáka vést k oceňování vlastních dobrých výsledků. Pokračovat v kurzech osobnostního rozvoje.

4.2. Obsah zprávy o vlastním hodnocení školy 1. Úvod 2. Hodnocení kurikula školy 3. Výsledky školy 4. Procesy učení a vyučování používané ve škole 5. Podpora žákům 6. Klima a kultura školy(étos) 7. Zdroje, podmínky školy pro vzdělávání 8. Řízení, vedení a zabezpečování kvality 9. Hodnocení naplňování závěrů předchozího vlastního hodnocení školy 10. Závěr – stanovení úkolů pro práci školy

5. Problémy vlastního hodnocení Neumíme to Jako celek Neumíme dílčí části – problematika objektivní měřitelnosti např. dosahování některých klíčových kompetencí

5. Problémy vlastního hodnocení Časová náročnost a tudíž nechuť k provádění vlastního hodnocení ze strany velké části pracovníků školství Řešení: - připravené dotazníky pro pedagogy s možností volby odpovědi i možností dopsat další sdělení (pokud cítí potřebu) - využití IT(zpracování statistik, vyhodnocení dotazníků aj.) - využití smluvních partnerů (srovnávací testy, externí partner provádějící evaluaci školy)

5. Problémy vlastního hodnocení Využitelnost –Zpráva je využitelná vedením školy s obtížemi (ředitel je zavalen povinnostmi administrativního rázu a má málo časového prostoru pro vedení školy, problém delegace pravomocí je problém finanční) –Chybí časový prostor pro rozbor vlastního hodnocení s pedagogy školy (hodnotící zprávu téměř nikdo z pedagogů nestuduje, v době, kdy je hotova, je nový školní rok v běhu, v lepším případě (konec srpna) se nový školní rok rozbíhá) –Prostor pro analýzu je na vstupní pedagogické radě, ale tam je už tolik úkolů souvisejících s novým školním rokem…

5. Problémy vlastního hodnocení Možnost zneužití ze strany kontrolních orgánů, zřizovatele

6. Přílohy - základní hodnotící nástroje a postupy Analýza výroční zprávy školy (statistika – studijní výsledky, výchovná opatření, přij.zk., maturitní zk., kvalifikovanost pracovníků…) Celostátní srovnávací testy Dotazníky, ankety(pedagog, žák, rodič) Pozorování, rozhovor, studium materiálů a srovnávání se zjištěnou skutečností, konzultace s odborníkem Analýza práce pedagogů (metody výuky, metody a četnost hodnocení žáků, další vzdělávání…) – oblast využívání zdrojů

Ukázka dotazníku pro pedagogy Viz samostatný soubor

Studentská anketa Viz samostatný soubor