Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov"— Transkript prezentace:

1 O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 1 Tematická oblast: OV1 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/01 Prodavačské práce a E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

2 Téma: Péče o zdraví 8. Celoživotní vzdělávání

3 Celoživotní učení a další vzdělávání
je důležitá a trvalá součást života životního stylu.

4 Celoživotní vzdělání Člověk se učí celý život. Naše vědomosti musíme předávat dál a rozvíjet. A lidstvo zatím nezná jiný způsob jak to udělat, než procesem zvaným vzdělávání... Jako batole se učí chodit, mluvit, jako školák zápasí se čtením a násobilkou, na vysoké škole vstřebává ohromné množství informací.

5 Vzdělání získáme ve škole
Co je to vzdělání? Vzdělání= vědomosti, dovednosti a návyky, které nám umožní, aby jsme mohli celý život dělat nějakou profesi. Vzdělání získáme ve škole Úspěch při vzdělávání záleží na IQ osobních vlastnostech na výchově v rodině na silné vůli na motivaci

6 Předpokladem pro úspěch v životě je úspěch v práci.
Význam práce Peníze = hmotné zabezpečení Radost = baví ho to, co dělá Práce dává řád do života = víme, kam patříme Člověk se cítí potřebný = užitečný Abychom vůbec nějakou práci dostali, je potřeba odpovídající vzdělání.

7 Co k výkonu práce potřebujeme?
Vzdělání Ale jaké? Všeobecné? Odborné? Nejlepší je všeobecné vzdělání s postupnou specializací na jeden nebo dva obory. Vzdělání je pro současného mladého člověka naprosto nezbytné, protože je přípravou na budoucí život, kterou se nevyplatí zanedbat. Mělo by však člověka bavit, mělo by být jak praktické, tak teoretické, všeobecné i specializované.

8 Co k výkonu práce ještě potřebujeme?
2. Další vzdělávání REKVALIFIKACE KURZY SAMOSTUDIUM - literatura a odborné časopisy Výuka alespoň jednoho cizího světového jazyka

9 Systém škol dává možnost získat vzdělání postupně.
Co je to školský systém? Systém škol dává možnost získat vzdělání postupně.   Školský systém tvoří: Mateřská škola Základní škola Střední škola gymnázium střední odborná škola střední odborné učiliště odborné učiliště Vysoká škola – Univerzita, fakulta

10 Učitelé Měli by umět rozvíjet u žáků přirozenou inteligenci
"selský rozum". Musí každého naučit jak se učit, jak hledat souvislosti, jak a kde najít informace. Takové vzdělání je přesně to, co mladý člověk potřebuje. Vzdělání není jen "šprtání" a memorování – je především nutné vědět, jak se učit, co je podstatné a co není.

11 Je nástrojem k dosahování cílů.
Význam vzdělání?   Je nástrojem k dosahování cílů. Vzdělávání má význam pro zvýšení možnosti „uplatnit se na trhu práce“ (diplom, certifikát). Celoživotní vzdělávání pomáhá udržet a rozvíjet rozumové schopnosti. Má význam pro každého osobně, „chci být vzdělaný“. Lidé se chtějí vzdělávat pro orientaci ve vědě a kultuře.

12 Otázky: Co je předpokladem úspěchu v životě? Co je to vzdělání?
Které typy škol tvoří náš školský systém? Jak se můžete dál vzdělávat po skončení OU? Jaké jsou možnosti vzdělávání vedle školní docházky? Co člověku přináší studium mimo získávání vědomostí a dovedností?

13


Stáhnout ppt "O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov"

Podobné prezentace


Reklamy Google