1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, 17.2.2015 Krajský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. arch. Vlasta Poláčková
Advertisements

Novela stavebního zákona ve vazbě na ustanovení § 50 návrh územního plánu
Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Pořizování územního plánu (vztah k dotčeným orgánům)
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
NÁSTROJE ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve znění pozdějších předpisů, od novela.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN - VÝROK A ODŮVODNĚNÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Stavební zákon a územní plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Pořizování územního plánu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
! Proces pořízení územního plánu
1 Územně analytické podklady Územně analytické podklady Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Porada pro ÚÚP dne Poznatky z oblasti ÚPČ Ing. Gabriela Šípková Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Lhůta pro pořízení územní studie
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE PLZEŇSKÉHO KRAJE
Územně analytické podklady
Aktualizace ZÚR PK Krajský úřad Plzeňského kraje
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň,

Zadání územního plánu § 47 stavebního zákona –využití doplňujících průzkumů a rozborů –spolupráce s určeným členem zastupitelstva (určený zastupitel) –lze uložit variantní řešení návrhu ÚP (musí být odůvodněno) Lhůty –do 23 dnů od obdržení – orgán OOP stanovisko dle §45i zákona č. 114/1992 Sb. –do 15 dnů ode dne doručení VV – každý písemné připomínky –do 30 dnů od obdržení – DO + nadřízený orgán vyjádření (na základě PP a ÚPP) –do 30 dnů od obdržení – KÚ jako příslušný úřad stanovisko –do 30 dnů od obdržení – sousední obce podněty Vyhodnocení vlivů na URÚ – kdy ? 1)příslušný úřad bude chtít posouzení z hlediska vlivů na ŽP 2)orgán OOP nevyloučí významný vliv na EVL či PO 2

Zadání územního plánu metodické sdělení MMR – součinnost s projektantem při zadávání zpracování ÚP výběr projektanta 1)po schváleném zadání 2)již po rozhodnutí o pořízení lze využít pro doplňující P+R a konzultaci při zpracování zadání + kvalita zpracovaného ÚP - finanční náklady Zde ke stažení 3

Zadání územního plánu vyhláška č. 500/2006 Sb., příloha č. 6 nové znění po novele 458/2012 Sb. metodická pomůcka – Osnova územního plánu (ÚÚR, 01/2015) minimální požadovaný rozsah zadání (malá sídla) rozšířený a doplněný rozsah zadání (ostatní) rozdíl je v členění požadavků na základní koncepci rozvoje území obce - a) 4

Zadání územního plánu – malé sídlo a) požadavky na základní koncepci rozvoje území obce –upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti b) požadavky na vymezení ploch a koridorů územních rezerv a na stanovení jejich využití, které bude nutné prověřit –upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti c) požadavky na prověření vymezení VPS, VPO a asanací, pro které bude možné uplatnit vyvlastnění nebo předkupní právo –upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti d) požadavky na prověření ploch a koridorů, ve kterých bude rozhodování o změnách podmíněno vydáním RP, zpracováním ÚS nebo uzavřením DOP –upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti e) požadavky na zpracování variant řešení f) požadavky na uspořádání obsahu návrhu ÚP a na uspořádání obsahu jeho odůvodnění včetně měřítek výkresů a počtu vyhotovení g) požadavky na vyhodnocení předpokládaných vlivů ÚP na URÚ 5

Zadání územního plánu – ostatní a) požadavky na základní koncepci rozvoje území obce –a.1) požadavky na urbanistickou koncepci upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti –a.2) požadavky na koncepci veřejné infrastruktury –a.2.1) požadavky na veřejnou dopravní infrastrukturu upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti –a.2.2) požadavky na veřejnou technickou infrastrukturu upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti –a.2.3) požadavky na veřejné občanské vybavení upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti –a.2.4) požadavky na veřejná prostranství upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti –a.3) požadavky na koncepci uspořádání krajiny upřesnění požadavků z PÚR, ZÚR, ÚAP, doplňujících P+R, obce, zprávy o upl., DO, veřejnosti b) – g) viz předchozí 6

Zadání územního plánu Vyvarovat se následujícímu: struktura neodpovídající právnímu předpisu nepřehlednost zadání opakující se požadavky neupřesněné požadavky požadavky na věci neřešitelné v ÚP požadavky neodpovídající charakteru zadání nejasně formulované požadavky přílišná popisnost předjímání řešení 7 zadání NENÍ soupis požadavků zadání NEJSOU ÚAP Každý bod zadání musí být vypořádán v odůvodnění návrhu !

Zadání územního plánu Doporučení pro zadání: před tvorbou zadání zkontrolovat, zda je v evidenci ÚPČ informace o pořízení v kap. c) se uvede pro které VPS a VPO se uplatní PP a pro které vyvlastnění –při požadavcích PP žádat zpracování soupisu pozemků v kap. f) se uvede požadavek na vyhotovení právního stavu (u změn) v kap. f) se uvede požadavek zpracovaní srovnávacího textu (u změn) kap. g) z vyhlášky do zadání nepsat v kap. h) se uvede odborný názor pořizovatele – podklad pro stanovisko DO 8 zadání NENÍ soupis požadavkůzadání NEJSOU ÚAP Každý bod zadání musí být vypořádán v odůvodnění návrhu !