Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Závazné stanovisko orgánu územního plánování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Závazné stanovisko orgánu územního plánování"— Transkript prezentace:

1 Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Porada KÚPK s ÚÚP a pořizovateli ÚPD Mgr. Jaroslav Kovanda Ing. Radka Klímová ORR KÚPK Zelená Lhota

2 Proč? dnes umisťuje stavby pouze obecní stavební úřad
Závazné stanovisko Proč? dnes umisťuje stavby pouze obecní stavební úřad po novele všechny stavební úřady (i jiné a speciální) odbornost, vzdělání, podklady koordinace snížení administrativy

3 Kdo? § 6 odst. 1 písm. e), § 7 odst. 1 písm. c)
Závazné stanovisko Kdo? § 6 odst. 1 písm. e), § 7 odst. 1 písm. c) ÚÚP (ORP) – záměr umisťovaný v rámci obvodu jednoho ORP KÚ – záměr umisťovaný ve více ORP více KÚ – záměr umisťovaný ve více krajích

4 Závazné stanovisko Zmocnění § 6 odst. 1 písm. e) ÚÚP vydává závazné stanovisko podle § 96b není-li příslušný krajský úřad § 96b odst. 1 ...podle části třetí hlavy III dílů 4 a 5, § 126, 127, 129 nebo podle zvláštního zákona = § 76 až 96b, 126, 127, 129 a ?

5 Kdy? posuzování změn v území - § 2 odst. 1 písm. a)
Závazné stanovisko Kdy? posuzování změn v území - § 2 odst. 1 písm. a) územní rozhodnutí § 77 o umístění stavby nebo zařízení (umístění stavby) o změně využití území o změně vlivu užívání stavby na území o dělení a scelování pozemků o ochranném pásmu veřejnoprávní smlouva o umístění stavby

6 Závazné stanovisko Kdy? územní souhlas o umístění staveb a jejich změn (stavebních záměrů uvedených v § 103 a 104 při splnění podmínek podle § 96b odst. 1) o umístění stavby – změny všech staveb (při splnění podmínek podle § 96b odst. 1) o umístění stavby (všech staveb umisťovaných v ohraničených prostorech podle § 96 odst. 2 písm. e) a za splnění podmínek podle § 96 odst.1) o změně využití území (změna druhu pozemku podle § 96 odst. 2 písm. d), terénní úpravy podle § 96 odst. 2 písmeno f), odstavné a další plochy podle § 96 odst. 2 písm. g) společný územní souhlas a souhlas s provedením ohlášeného stavebního záměru (§ 104 odst. 1 a 2)

7 Kdy? společné povolení (§94 j násl. a 94q a násl.)
Závazné stanovisko Kdy? společné povolení (§94 j násl. a 94q a násl.) souhlas se změnou v užívání stavby (§ 126 odst. 3 a § 127 odst. 2) povolení ke změně v užívání stavby (§ 126 odst. 3 a § 127odst. 4) dodatečné povolení stavby (§ 129 odst. 2 a 3) opakované stavební řízení (§ 129 odst. 5) změna užívání dočasné stavby (§ 129 odst. 6) dodatečné povolení terénních úprav (129 odst. 7) dokumentace EIA – příloha č. 4, část H zákona č. 100/2001 Sb.

8 Závazné stanovisko Takže kdy? když se umisťuje stavba (územním rozhodnutím nebo souhlasem, popř. dodatečným povolením) a režim změny užívání stavby

9 Závazné stanovisko Kdy ne? stavebné záměry v zastavěném území nebo zastavitelné ploše uvedené v § 103 odst. 1 stavební záměry uvedené v § 79 odst. 2 terénní úpravy uvedené v § 80 odst. 3 a dále písm. c) až e)

10 § 96b odst.2 na ORP obstará závazné stanovisko SÚ
na jiném stavebním úřadě stavebník žádostí na ORP Domažlice vs. Klenčí p. Č.

11 § 96b odst. 3 přípustnost z hlediska PÚR, ZÚR, ÚP, RP
Závazné stanovisko § 96b odst. 3 přípustnost z hlediska PÚR, ZÚR, ÚP, RP přípustnost z hlediska cílů a úkolů územního plánování stanovení podmínek

12 § 96b odst. 5 a odst. 8 § 96b odst. 6 § 96b odst. 4
Závazné stanovisko § 96b odst. 4 křížení dvou koridorů § 96b odst. 5 a odst. 8 platnost 2 roky, max. 3 roky ve 2 letech musí být podána žádost (návrh, oznámení) § 96b odst. 6 při změně podmínek nelze prodloužit (když lze - jak?)

13 § 96b odst. 7 změna PÚR, ZÚR, ÚP, RP
Závazné stanovisko § 96b odst. 7 změna PÚR, ZÚR, ÚP, RP rozpor mezi stanoviskem a dokumentací stanovisko je třeba nahradit z moci úřední nutnost vést evidenci stanovisek

14 Náležitosti žádosti o vydání závazného stanoviska
Závazné stanovisko Náležitosti žádosti o vydání závazného stanoviska není speciální úprava, pouze § 37 SŘ kdo co chce, nemusí být majitel (projektant, zástupce...) předpokládá se dokumentace pro vydání ÚR společná dokumentace pro vydání společného povolení atp. výzva k odstranění nedostatků (§ 37 odst. 3 SŘ)

15 Náležitosti závazného stanoviska
Závazné stanovisko Náležitosti závazného stanoviska § 149 odst. 2 SŘ 1. Závazná část a) ustanovení zákona, které zmocňuje k jeho vydání b) další ustanovení právních předpisů, na kterých je obsah závazné části založen c) řešení otázky, která je předmětem závazného stanoviska 2. Odůvodnění a) důvody, o které se opírá obsah závazné části závazného stanoviska b) podklady pro jeho vydání c) úvahy, kterými se řídil při jejich hodnocení a při výkladu právních předpisů, na kterých je obsah závazné části založen.

16 Náležitosti závazného stanoviska
Závazné stanovisko Náležitosti závazného stanoviska Ustanovení zákona § 6 odst. 1 písm. e) SZ, § 96b SZ ve vazbě na § 149 SŘ Řešení otázky - záměr je přípustný ve vazbě (podmínka!) na dokumentaci (situaci, výkres..) Odůvodnění - z hlediska PÚR nemá vliv - z hlediska ZÚR nemá vliv - z hlediska ÚP je v souladu, protože je v ploše bydlení - RP není pro danou lokalitu zpracován - ÚP je vydán v souladu s cíli a úkoly územního plánování (§ 53 odst. 4 písm. b), proto i tento záměr je v souladu... Poučení - nelze se samostatně odvolat, lze přezkoumat (§ 149 SŘ)

17 Přezkum závazného stanoviska
Závazné stanovisko Přezkum závazného stanoviska § 149 odst. 5, 6 a 7 SŘ + § 4 odst. 9 až 11 SZ (5) jestliže odvolání směřuje proti obsahu závazného stanoviska, vyžádá odvolací správní orgán potvrzení nebo změnu závazného stanoviska od správního orgánu nadřízeného správnímu orgánu příslušnému k vydání závazného stanoviska. Tomuto správnímu orgánu zasílá odvolání spolu s vyjádřením správního orgánu prvního stupně a s vyjádřením účastníků. Po dobu vyřizování věci nadřízeným správním orgánem správního orgánu, který je příslušný k vydání závazného stanoviska, lhůta podle § 88 odst. 1 neběží.

18 Přezkum závazného stanoviska
Závazné stanovisko Přezkum závazného stanoviska (6) Nezákonné závazné stanovisko lze zrušit nebo změnit v přezkumném řízení, k němuž je příslušný nadřízený správní orgán správního orgánu, který vydal závazné stanovisko. Jestliže správní orgán při své úřední činnosti zjistí, že jiný správní orgán učinil nezákonné závazné stanovisko, dá podnět správnímu orgánu příslušnému k přezkumnému řízení a vyčká jeho rozhodnutí. (7) Zrušení nebo změna závazného stanoviska je v případě, že rozhodnutí, které bylo závazným stanoviskem podmíněno, již nabylo právní moci, důvodem obnovy řízení.

19 Přezkum závazného stanoviska
Závazné stanovisko Přezkum závazného stanoviska odvolání na SÚ (nesouhlas s ÚP) postoupení na KÚPK OSŘ postoupení na KÚPK OÚP žádost o spis na ÚÚP nutné podklady, na základě kterých bylo stanovisko vydáno (kopie, sken, výkres) příloha ke stanovisku? (výkres, situace)

20 Děkuji za pozornost ORR KÚPK Oddělení územního plánování
Závazné stanovisko Děkuji za pozornost ORR KÚPK Oddělení územního plánování Mgr. Jaroslav Kovanda tel.:


Stáhnout ppt "Závazné stanovisko orgánu územního plánování"

Podobné prezentace


Reklamy Google