Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD"— Transkript prezentace:

1 Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Info pro poradu s ÚÚP JMK dne 19. října 2010 Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD dle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů ( stavební zákon )

2 Stanoviska DO k ÚPD Projednání s povinnými subjekty : Stanoviska DO :
- společné jednání o Návrhu ÚPD - projednání vyhodnocení vlivů Návrhu ÚPD na udržitelný rozvoj území Stanoviska DO : - v zákonné lhůtě = do 30 dnů ode dne jednání - doloží-li DO závažné důvody (nejpozději na jednání) lze lhůtu prodloužit nejdéle o 30 dnů - k později uplatněným stanoviskům DO a připomínkám krajů se nepřihlíží (problém je nutno řešit - raději vypořádat)

3 Stanoviska DO k ÚPD Vypořádání stanovisek DO – náležitosti stanoviska DO: - v úvodu stanoviska tzv. „ZMOCNĚNÍ“ příslušný § speciálního zákona, dle kterého DO vydává stanovisko k ÚPD - u POŽADAVKŮ a) příslušný paragraf speciálního zákona, dle kterého může DO požadavek k ÚPD uplatnit = „věcná“ působnost DO b) formulaci vlastního požadavku c) odůvodnění požadavku (proč) - nezapomínat na „územní“ působnost DO

4 Stanoviska DO k ÚPD Vypořádání stanovisek DO – dohodovací jednání :
pečlivě sledovat, zda se vypořádání kteréhokoli stanoviska DO nedotýká kompetencí jiných DO (rozsudek č. 2 Ao 2/2008 – 62 Nejvyššího správního soudu postavení DO v procesu pořizování územně plánovací dokumentace) o požadavcích (ze zákona) a upozorněních (k uvážení pořizovatele) uvedených ve stanoviscích DO jednat s každým dotčeným orgánem, lze dle uvážení jednotlivě nebo společně (týká-li se více DO) Tento postup zajišťuje soulad ÚPD s platnou legislativou a veřejnými zájmy, které hájí příslušné orgány veřejné správy (tj. s jejich stanovisky). Minimalizuje oprávněnost případné žaloby u Nejvyššímu správnímu soudu.

5 Odbor územního plánování a stavebního řádu – kontakty :
Děkujeme za pozornost Krajský úřad Jihomoravského kraje , Žerotínovo náměstí 3/5 , Brno Odbor územního plánování a stavebního řádu – kontakty : Ing.arch. Eva Hamrlová, vedoucí odboru tel. : Ing.arch. Jana Janíková, vedoucí oddělení ÚP tel. : Ing.arch. Jana Děrdová , ZÚR tel.:


Stáhnout ppt "Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD"

Podobné prezentace


Reklamy Google