Zvláštnosti větné stavby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Advertisements

Zvláštnosti a nepravidelnosti ve větné stavbě
Digitální učební materiál
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Aktuální členění výpovědi a slovosled
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nepravidelnosti větné stavby
Věta.
Pravopis souhláskové skupiny n/nn
Postup při určování větných členů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Pravopis souhláskových skupin bě/bje, vě/vje, pě, mě/mně
Stylistika Marcela Jurková.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Figury III Marcela Jurková.
Jazykové pojmy A - G Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Prostěsdělovací styl a jeho charakteristika
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 8 – slovesa – osoba a číslo Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 6 - číslovky Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Zvláštnosti větné stavby
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní větné členy - podmět
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Odchylky od větné stavby
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Zvláštnosti větné stavby Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0115 Název sady: Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Zvláštnosti větné stavby Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 30.10.2012 Metodický popis – anotace: Seznámí žáky se zvláštnostmi větné stavby a jejich užití ve větě

Zvláštnosti větné stavby SKLADBA (SYNTAX) Zvláštnosti větné stavby

- ve struktuře věty se setkáváme s konstrukčními zvláštnostmi a odchylkami od pravidelné větné stavby, které slouží ke stylistickému ozvláštnění textu

Druhy zvláštnosti větné stavby: - oslovení - citoslovce - 5. pád - samostatný větný člen - parenteze (vsuvka) - elipsa (výpustka) - osamostatněný větný člen - apoziopeze (nedokončená věta) - polovětné útvary

Oslovení: - skupina slov nebo slovo v 5. pádu (nebo hovorově i v 1.pádu) má funkci upozorňovacího prostředku, ale nesouvisí s větou mluvnicky, protože nerozvíjí žádný větný člen. Odděluje se vždy čárkou. Kdy se vrátíš, Matěji? Josef, pojď mi pomoct! A nyní vám, vážení diváci, představím sólistu.

Citoslovce: - zapojují se do věty pouze významově jako prostředek k vyjádření citového zabarvení nebo kontaktový prostředek, mluvnicky s větou nesouvisí. Oddělují se vždy čárkou. Au, to bolí! Hej, počkejte na mě! Vrkú, zaznělo nám nad hlavou.

- je kontaktovým prostředkem 5. pád (vokativ): - je kontaktovým prostředkem - s ostatními částmi věty není vázán žádnými skladebními vztahy Hynku! Viléme! Jarmilo! Pane Nováku, dohodneme se okamžitě. !!! pozor !!! užívání vlastního jména v 1. pádě je forma hovorová Pane Novák, nedohodneme se!

Samostatný větný člen: - je výraz, který stojí mimo větu, a to buď před ní (v antepozici) nebo za ní (v postpozici) - oddělujeme ho čárkou, v základní větě na něj odkazuje ukazovací zájmeno nebo příslovce Hudba, ta dovede potěšit. Je tam opravdu pěkně, u moře.

Parenteze (vsuvka): - je informace, která nepatří do základní roviny větné struktury - s ostatními částmi věty není vázán žádnými skladebními vztahy Přestože byl Telegraf z českých novin duchovně snad nejvíce spjat s vládní politikou, především s ODS, nerozpakoval se ostře kritizovat některé její kroky z poslední doby. - původní vsuvky typu myslím, prosím poklesly na větné částice a už se nemusí oddělovat ve větě čárkami Přijďte prosím všichni. Sešli jsme se myslím všichni.

- často se vypouští slova při dialogu Elipsa (výpustka): - je vypuštěním výrazu nebo části věty, které jsou z kontextu či situace známé Od táty jsem dostal lyže, od mámy dort. Další! Umíš na kytaru? - často se vypouští slova při dialogu Kdy ses vrátila ze školy? Ve tři odpoledne.

Osamostatněný větný člen: - větný člen dodatečně připojený za větu a oddělený tečkou (pauzou) - používá se k ozvláštnění textu v umělecké literatuře Držela v rukou dopis. Od Petra. Konečně. - nebo vzniká poté, co mluvčí výpověď uzavře a následně ji ještě doplní Musíš k asi ke specialistovi. Do Brna.

Apoziopeze (nedokončená věta): - věta je neúplná, přerušená - označuje se třemi tečkami - nedokončení výpovědi je časté v běžném hovoru (při přerušení, citovém rozrušení) Tak už toho nech, nebo tě … Nejlepší by bylo …

Polovětné konstrukce: - jedná se o celky významově samostatné, oddělené čárkou, ale nesamostatné mluvnicky (nemají přísudek) a) obraty s dějovými adjektivy Četli noviny, ještě vonící tiskem. b) infinitivní konstrukce Nejít tam, neviděl bych ji. c) přechodníkové konstrukce Děvče naříkalo, zalykajíc se slzami.

Přiřaď termínu český ekvivalent či vysvětlení termínu: parenteze apoziopeze osamostatněný větný člen elipsa vokativ vsuvka nedokončená věta dodatečně připojený za větu výpustka 5. pád

Urči druhy zvláštnosti větné stavby: Kdy se vrátíš domů, Jirko? oslovení Brr, to je zima. citoslovce O prázdninách, to nebývám moc doma. samostatný větný člen Já jsem o tom, musím se přiznat, ještě nepřemýšlel. vsuvka – parenteze To se, pokud mi paměť slouží, odehrálo přesně před rokem. vsuvka – parenteze Brodil se bahnem. Po kotníky. Naprosto sám. osamostatněný větný člen Sliby chyby. výpustka - elipsa

Doplň patřičnou interpunkci: Kdy se vrátíš domů Jirko? Kdy se vrátíš domů, Jirko? Brr to je zima. Brr, to je zima. O prázdninách to nebývám moc doma. O prázdninách, to nebývám moc doma. Já jsem o tom musím se přiznat ještě nepřemýšlel. Já jsem o tom, musím se přiznat, ještě nepřemýšlel. To se pokud mi paměť slouží odehrálo přesně před rokem. To se, pokud mi paměť slouží, odehrálo přesně před rokem.

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008