Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012

2 ANOTACE V této sadě výukových materiálů s názvem Tvarosloví se budeme zabývat tvořením tvarů slov, slovními druhy, jejich tříděním a mluvnickými kategoriemi. Učivo má rozšířit znalosti, které žáci získali v ZŠ a je určeno pro žáky 2. ročníku učebních oborů SOU. Tato prezentace je zaměřena na slovesný rod činný a trpný a jejich tvoření.

3 MLUVNICKÉ KATEGORIE SLOVESNÉ - slovesný rod
tvarosloví

4 Slovesný rod vyjadřuje vztah mezi původcem děje a podmětem věty
podle toho rozlišujeme rod činný a rod trpný Rod činný vyjadřuje, co činí podmět sloveso je v rodě činném, je-li původcem děje (činnosti) podmět, např. Rodiče svým dětem uzavřeli smlouvu o stavebním spoření.

5 Slovesný rod Rod trpný vyjadřuje děj, který činí někdo jiný než podmět věty sloveso je v rodě trpném, je-li původce děje jiným větným členem, nebo je dokonce nevyjádřený, např. Vaše smlouva o stavebním spoření byla (rodiči) uzavřena před dvěma lety. Smlouvy o stavebním spoření se uzavírají stále častěji.

6 Slovesný rod - tvoření Trpný rod se obvykle tvoří jen od sloves předmětových, a to dvěma způsoby: 1. opisným tvarem trpným, skládá se z příčestí trpného a z tvarů slovesa být, bývat, např.: Číslo jednotné Číslo množné 1. osoba byl jsem, jsem, budu léčen byl jsem, jsem, budu ukryt byli jsme, jsme, budeme léčeni byli jsme, jsme, budeme ukryti 2. osoba byl jsi, jsi, budeš léčen byl jsi, jsi, budeš ukryt byli jste, jste, budete léčeni byli jste, jste, budete ukryti 3. osoba byl, je, bude léčen byl, je, bude ukryt byli, jsou, budou léčeni Byli, jsou, budou ukryti

7 Slovesný rod podobně lze vytvořit i tvary podmiňovacího způsobu přítomného, případně minulého, např. byl bych léčen, byl bych ukryt – byl bych býval léčen, byl bych býval ukryt infinitiv má podobu složeného tvaru: být léčen, být ukryt, bývat léčen, bývat ukryt

8 Slovesný rod- tvoření 2. zvratnou podobou slovesa, tj. tvarem osoby jednotného i množného čísla činného rodu se zvratným zájmenem se, např. Knihy se půjčují dvakrát týdně V televizi se vysílá nový český seriál. jestliže můžeme vytvořit opisný tvar i zvratné sloveso, dáváme přednost užití slovesa zvratného, např. Přehrady se stavějí (jsou stavěny) na velikých řekách.

9 ZÁPIS: SLOVESNÝ ROD Slovesný rod vyjadřuje vztah mezi původcem děje a podmětem věty. Rozlišujeme rod činný a rod trpný. Rod činný vyjadřuje co činí (dělá) podmět: Zedníci staví (stavějí) dům. Rod trpný vyjadřuje děj, který činí někdo jiný než podmět: Dům je stavěn zedníky. / Dům se staví.

10 OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Co vyjadřuje slovesný rod?
2. Jaký rod u sloves rozlišujeme? 3. Co vyjadřuje činný rod? 4. Co vyjadřuje trpný rod?

11 ZDROJE MUŽÍKOVÁ, Olga, MARKVARTOVÁ, Barbora, KLUSÁČKOVÁ, Lenka, JEŘÁBKOVÁ, Eleonora, ADÁMKOVÁ, Petra. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 082 – 9 DOBEŠOVÁ, Věra, FIALOVÁ, Vladimíra. Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7538 – SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007,ISBN 978 – 253 – 0298 – 0


Stáhnout ppt "Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod"

Podobné prezentace


Reklamy Google