Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_16_SKLADBA – Větné členy – Výrazy, které NEJSOU větnými členy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: SKLADBA Větné členy – Výrazy, které NEJSOU větnými členy Ročník: 9. ročník Klíčová slova: předložky, spojky, částice, odkazovací zájmena a příslovce

2 ANOTACE Žáci na základě jazykových rozborů shromažďovali poznatky o výrazech, které ve větě nejdou určit jako větné členy. Tento materiál slouží k ucelenému přehledu o výrazech, které nejsou větnými členy.

3 Větné členy - Výrazy, které NEJSOU větnými členy
SKLADBA Větné členy - Výrazy, které NEJSOU větnými členy

4 Výrazy, které NEJSOU větnými členy
Mluvnické prostředky: předložky jsou pouze součástí větného členu, se kterým se pojí př.: Stalo se to U (VEDLE, NEDALEKO) našeho domu. spojky př.: Já s tím souhlasím, ALE oni jsou proti, PROTOŽE se jim to nelíbí.

5 částice př.: KÉŽ by byly prázdniny. On to PRÝ ještě neví. odkazovací zájmena odkazují na vedlejší věty př.: Stále mluvil o TOM, že chce k moři. odkazovací příslovce př.: Bydlí TAM, kde jsou vysoké stromy.

6 Prostředky, které zajišťují kontakt mezi mluvčím a posluchačem:
pátý pád = oslovení př.: PAVLE, pojď sem!. citoslovce př.: BRR, to je zima. Některé prostředky, které navazují na předchozí text: Chtěl jsem už jít domů. ALE pak jsem si to rozmyslel a šel jsem na chvíli k Pavlovi. Už několikrát mě zklamal. Neumí TOTIŽ držet slovo.

7 POUŽITÉ ZDROJE STYBLÍK, Vlastimil a kolektiv. Český jazyk pro 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ. a. s., 1998, ISBN SOUKAL, Josef. Metodická příručka k čítankám pro 6. – 9. ročník základní školy. Praha: SPN – PEDAGOGICKÉ NAKLADATELSTVÍ, a. s., 2002, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google