Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Samostatný větný člen… Autor Chňoupková Martina

2 Samostatný větný člen Osamostatnělý větný člen Elipsa
Mgr. Martina Chňoupková

3 Samostatný větný člen Je sice součástí věty, ale stojí v ní samostatně, je oddělen čárkou. Použijeme ho, když na něj chceme poukázat, naznačit, že je důležitý, obsahuje novou informaci. Samostatný větný člen nalezneme například v těchto větách: Prázdniny, ty jsem si letos opravdu užil. Bydleli jsme v penzionu, u moře.

4 Osamostatnělý větný člen
není součástí věty a stojí zcela samostatně nemá část podmětovou ani přísudkovou → nelze ho považovat za větu vyskytuje se převážně v mluveném projevu → umožňuje zestručnit vyprávění, navodí dojem určité dramatičnosti. Konečně jsem tady. Pešky. Deset kilometrů.

5 Elipsa (výpustka) Ve větě vynecháme tu část, která je příjemci známá a bez níž větu dokáže pochopit. Používáme ji pro zestručnění mluveného či písemného projevu. Pokud se nás někdo zeptá: Jak se ti daří? Odpovíme jen: Dobře. (namísto Daří se mi dobře).

6 Rozlište samostatný (SVČ) a osamostatnělý větný člen (OSVČ):
Kvalitní práci, tu potřebujeme především. Včera jsem četla do rána, dobrodružný román. Držela v ruce dopis. Od Marty. Konečně. Bratr, ten si nikdy z ničeho nic nedělal. Hudba, ta dovede pohladit duši. Musíš k ortopedovi. Do Prahy. Byl to snad její osud, neustále se litovat. Bylo tam příjemně. Ticho. Sladkosti, ty já ráda. SVČ OSVČ

7 Charakterizujte elipsu:
Umíš na klavír? Co chceš? Nic. Rychle, kamaráde, pobízel Honzu. Autobus do Brna odjíždí v jedenáct. Kdy tě zase uvidím. Nevím. Udělal jsi to? Ano. Umíš (hrát) na klavír. Co chceš? Nic (nechci). V této větě se elipsa nevyskytuje. Autobus do Brna odjíždí v jedenáct (hodin). Kdy tě zase uvidím. Nevím (kdy mě uvidíš). Udělal jsi to? Ano, udělal.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google