Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odchylky od větné stavby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odchylky od větné stavby"— Transkript prezentace:

1 Odchylky od větné stavby
Nejčastější chyby ve skladbě

2 Odchylky od větné stavby
Přehled viz UČEBNICE, S. 59 Výskyt v mluvené nepřipravené komunikaci Některý větný člen je vynechán, nebo přidán A) VYNECHÁNÍ VĚTNÉHO ČLENU: Elipsa (výpustka) – vynechání slov zřejmých z kontextu Např. Je deset (hodin). Musím (jít) domů. Aposiopese (neukončená výpověď) – mluvčí je přerušen nebo neví, jak pokračovat Např. Dělej, nebo tě…! Já se z toho…!

3 Odchylky od větné stavby
B) PŘIDÁNÍ VĚTNÉHO ČLENU: Vždy oddělit čárkami! Samostatný větný člen – výraz stojící před větou nebo za ní (Hudba, ta vždycky potěší! To je opravdu chytrý kluk, ten Petr.) Osamostatněný větný člen – výraz připojený za větu a oddělený tečkou (Musíš k doktorovi. Do města.) Oslovení (Kdy se vrátíš, Evo?) Citoslovce (Brr, to je mi zima!) Vsuvka (O tom jsem, přiznávám, nepřemýšlel.)

4 Chyby ve větné skladbě 1) ZEUGMA = zanedbání dvojí vazby
Dva větné členy (slovesa) s odlišnou vazbou (předložka, pád) jsou společně rozvity jediným větným členem Např. Zajímali jsme se a také četli nové knihy. SPRÁVNĚ: Zajímali jsme se o nové knihy a také jsme je četli. Např. Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. SPRÁVNĚ: Poctivý člověk opovrhuje přetvářkou a nenávidí ji.

5 Chyby ve větné skladbě - cvičení
Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Nebyl schopen přijmout a postarat se o její dítě z prvního manželství. Letadla přistávají a opět startují z nového letiště. Známe a vážíme si práce svých učitelů. Lidé si přáli a dovolávali se míru. Hovořili spolu před i po přednášce. Naším cílem je poznání a sžití se s novým prostředím. Sledujte a řiďte se jeho pokyny.

6 Chyby ve větné skladbě 2) KONTAMINACE = křížení vazeb
Záměna vazby slov s podobným významem či tvarem Např. Vyvaroval se rozhodnému kroku. (vyvarovat se – čeho; vyhýbat se – čemu) Např. Osočil se na mě, že podvádím. (osočit – koho; osopit se – na koho) Např. Mimo Evy tam byli všichni. (mimo – koho, co; kromě – koho, čeho)

7 Chyby ve větné skladbě - cvičení
Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Gratuluji vám za vaše úspěchy. Proti nepřátelům reformy je třeba čelit mediální kampaní. Nějak jsem na to opomněla. Měli byste zodpovědět na naši otázku. Neztrácej veselé mysli! Žádali ho k podpisu nevýhodné smlouvy. Uveď všechno, co k tomu souvisí.

8 Chyby ve větné skladbě 3) ATRAKCE = skladební spodoba
Tvary sousedních slov se navzájem nesprávně přizpůsobí (obvykle pádem) Např. Spoustě lidem to nedojde. SPRÁVNĚ: Spoustě lidí to nedojde. Např. Vzhledem k nedostatku chemikáliím to nestihneme. SPRÁVNĚ: Vzhledem k nedostatku chemikálií to nestihneme.

9 Chyby ve větné skladbě - cvičení
Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Citoval z dopisu mně adresovanému. Ve většině případech se jim to nepodařilo. Zastavili se v půli cestě. Není člověku dobré být samotnému. Čistota obce slouží zdraví spoluobčanům. Děkujeme divadelnímu souboru studentů vedeného Klárou Novákovou. Před sluncem východem musíme vyrazit.

10 Chyby ve větné skladbě 4) ANAKOLUT = vyšinutí z větné vazby
K začátku věty je mluvnicky nesprávně připojen zbytek textu Např. Děti, když přišly, bylo jim smutno. SPRÁVNĚ: Děti, když přišly, byly smutné. Např. Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tři teoretické a dva praktické. SPRÁVNĚ: Nutné je splnění pěti úkolů, z toho tří teoretických a dvou praktických.

11 Chyby ve větné skladbě - cvičení
Přeformulujte věty, aby byly skladebně správné: Ty, kterých se to týká, ať se nad sebou všichni zamyslí. Lidé často, když dělají nějakou práci poprvé, nedaří se jim dobře. My dva, ty a já, s námi to nedopadne dobře. Každý, kdo chce odmaturovat, je třeba, aby přečetl dvacet knih. Rovnoprávnosti žen, když jsou zaměstnané a pečují o děti, sotva lze zajistit.

12 Chyby ve větné skladbě - cvičení
DALŠÍ CVIČENÍ - PRACOVNÍ SEŠIT, S. 54/30; S. 55/32 SOUHRNNÁ CVIČENÍ NA SKLADBU SOUVĚTÍ - PRACOVNÍ SEŠIT, S. 58/43 - CELÉ


Stáhnout ppt "Odchylky od větné stavby"

Podobné prezentace


Reklamy Google