Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK"— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 20 NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice AUTOR Mgr. Vlasta Hubená TÉMATICKÝ CELEK Gramatika ROČNÍK 3. ročník DATUM TVORBY

2 Anotace: Tento učební materiál slouží k výkladu učiva o zvláštnostech a nepravidelnostech větné stavby. Je určen pro žáky 3. ročníku střední školy. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

3 ZVLÁŠTNOSTI a NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY

4 ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉHO ČLENĚNÍ
Ne všechny větné celky v psaných či mluvených projevech jsou vytvořeny pravidelně. Dochází v nich k různým odchylkám od pravidelné větné stavby. Jsou to: elipsa (výpustka), samostatný větný člen, paratenze (vsuvka), oslovení, citoslovce a apoziopeze (nedokončená výpověď).

5 Elipsa - výpustka Elipsu rozdělujeme na a) kontextovou – vynecháváme východisko výpovědi, odpovídáme pouze jádrem – Kam pojedete o prázdninách? Na Šumavu. b) situační – vynecháváme členy výpovědi v závislosti na konkrétní situaci – např. v restauraci stačí říct obsluze pouze Účet!

6 Samostatný větný člen Je to výraz, který stojí mimo větu, ve větě bývá nahrazen ukazovacím zájmenem nebo příslovcem, odděluje se čárkou. Prázdniny, ty se mi letos vydařily. Osamostatněný větný člen se často užívá v mluveném projevu, chceme-li něco doplnit, upřesnit. Pojedu v létě k moři. Do Řecka. Autem.

7 Paratenze - vsuvka Je to věta nebo větný ekvivalent, které nejsou mluvnicky do věty začleněny. Zpravidla jsou vsuvkami odbočky, poznámky, vzpomínky, komentáře, vysvětlení. Tvoří samostatné výpovědi uvnitř výpovědi jiné. Graficky bývají odděleny od ostatního textu závorkami, pomlčkami nebo čárkami, v mluveném textu pauzami. Stalo se to, zdá se mi, před prázdninami.

8 Oslovení – 5.pád (vokativ)
Oslovení není s ostatními částmi věty vázáno žádnými skladebnými vztahy a je odděleno čárkou. Pane Zemane, dohodneme se později.

9 Citoslovce Pokud citoslovce nezastupuje ve větě jiný slovní druh, např. v přísudku místo slovesa (Děti hup do vody), nebo nestojí-li samostatně jako věta, odděluje se čárkou. Brr, to je zima!

10 Apoziopeze – nedokončená výpověď
Apoziopeze je věta neúplná, přerušená, zakončuje se třemi tečkami a je častá v běžném hovoru. Běž, nebo tě…

11 Určete, o jakou nepravidelnost ve větné stavbě se jedná
Musím brzo domů. Lidičky, to byla legrace. Pro přípravu koláče – tvarohového s jahodami – budeme potřebovat půl hodiny. Ouvej, to bolí! O prázdninách, to já nebývám doma. Jdi do…

12 ŘEŠENÍ: Musím brzo domů. (elipsa) Lidičky, to byla legrace. (oslovení)
Pro přípravu koláče – tvarohového s jahodami – budeme potřebovat půl hodiny. (vsuvka) Ouvej, to bolí! (citoslovce) O prázdninách, to já nebývám doma. (samostatný větný člen) Jdi do… (apoziopeze)

13 ZDROJE:SOCHROVÁ, Marie. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, 104 s
ZDROJE:SOCHROVÁ, Marie. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, 104 s. ISBN


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK"

Podobné prezentace


Reklamy Google