Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."— Transkript prezentace:

1 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU 15 – Národní hospodářství NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 A UTOR Ing. Gabriela Bendová Karpytová T EMATICKÝ CELEK Národní hospodářství R OČNÍK I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník D ATUM TVORBY Listopad 2013

2 Anotace: Tento materiál slouží k získání základních znalostí v oblasti národního hospodářství – základní charakteristika národního hospodářství a jeho dělení na odvětví a sektory. K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.

3 NÁRODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ

4  Národní hospodářství je soubor hospodářských činností uskutečňovaných na území daného státu.  Národní hospodářství je tvořeno ziskovými a neziskovými organizacemi.

5 Ziskové a neziskové organizace 1. Ziskové organizace = za spotřebu statků a služeb musíme platit, plně zde působí tržní prostředí (cílem ziskových organizací je dosáhnout zisku) 2. Neziskové organizace = za spotřebu statků a služeb nemusíme platit (školství, policie, zdravotnictví), neziskové organizace mají jiné cíle než dosažení zisku; součástí jsou rozpočtové a příspěvkové organizace

6 Členění NH podle vztahu ke státnímu rozpočtu  Rozpočtové organizace – jejich provoz je plně hrazen ze státního rozpočtu (policie, soudy…)  Příspěvkové organizace – jejich provoz je hrazen částečně ze státního rozpočtu, částečně z vlastní činnosti (kulturní a sportovní organizace)  Hospodářské organizace – jejich provoz je plně hrazen z podnikatelské činnosti (obchodní a výrobní podniky, např. MADETA)

7 Členění NH podle dělby práce (členění na odvětví)  Odvětví tvoří podniky se stejnou nebo podobnou činností  Odvětví – např.:  Zemědělství, lov, lesnictví  Průmysl – těžební, zpracovatelský  Stavebnictví  Vzdělání  Obchod  Zdravotní a sociální služby  Finanční služby  Státní správa a obrana  Ubytování a stravování

8 Členění NH na sektory:  Primární sektor = představuje tzv. prvovýrobu (získávání surovin z přírody), např. zemědělství, těžební průmysl  Sekundární sektor = zpracování prvovýroby, např. zpracovatelský průmysl, stavebnictví  Terciální sektor = poskytování služeb, např. vzdělávání, zdravotní služby  Kvartární sektor = věda a výzkum

9 LITERATURA  MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2011. ISBN 978-80-7373-034-5  HERČÍKOVÁ, Jana a Lenka ŠAMSOVÁ. Ekonomika 1 pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2003, 143 s. ISBN 80-716-8827-4.


Stáhnout ppt "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."

Podobné prezentace


Reklamy Google