Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM  Drahomír Havlíček Název DUM  Textove obmeny ve stavbe vypovedi Kód DUM VY_32_INOVACE_ Datum vytvoření   Předmět  Český jazyk a literatura Tematická oblast  Základní vlastnosti textu Výstup ŠVP  Žák objasní zvláštnosti větného členění. Anotace DUM  Motivované odchylky ve stavbě výpovědi, jejich využití a příklady. Metodický popis Prezentace určená jako podpora výkladu, popř. jako samostatná domácí příprava žáků. Hodnocení  Materiál se osvědčil, žáci lépe pochopili nepravidelnosti větné výstavby a dokázali je identifikovat v textu. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Motivované odchylky od pravidelné větné stavby

3 Motivované odchylky od pravidelné větné stavby
záměrné porušení pravidelného schématu (nepovažujeme za chybu) výpovědi se stavbou textově nebo situačně podmíněnou obměněnou označovány jako nepravidelnosti, zvláštnosti v mluvnické stavbě výpovědi některé typické pouze pro mluvené projevy, jiné i v psaných textech

4 Elipsa elipsa = výpustka eliptická (neúplná výpověď) – absence
některého větného členu, popř. jeho části srozumitelnost nenarušena

5 Druhy elipsy elipsa situační – vázána na konkrétní situaci:
Dám si malé. Presso. Bublinky. b. elipsa ustálená – v příslovích: My o vlku a vlk za humny. Jeden čehý, druhý hot. c. elipsa textová – možná na základě předchozího, popř. následujícího kontextu: např. ve zjišťovacích otázkách: Kdy půjdete do kina? Zítra (Zítra půjdeme do kina.)

6 Oslovení oslovení nevstupuje do skladebního vztahu k
jinému větnému členu ve větě v mluveném projevu odděleno polokadencí nebo antikadencí v psaném projevu odděleno čárkou Pane ministře, Vás jsme tu opravdu nečekali. Přines, Karle, tu sklenici. Podej mi to, Evo.

7 Vsuvka vsuvka nevstupuje do skladebního vztahu k
jinému větnému členu ve větě v mluveném projevu začátek a konec vyznačen pauzami v psaném projevu oddělena kulatými závorkami, méně často pomlčkami

8 Funkce vsuvek vyjádření doplňující, vysvětlující, komentující
nebo hodnotící poznámky významný textový faktor – hierarchizuje informace v textu

9 Druhy vsuvek nevětná struktura: Dnes (25. 1. 2012) je mimořádný den.
b. větná struktura: Bábovku v troubě přikryjeme pečícím papírem (aby se nespálila). c. souvětná struktura: Naše třídní učitelka – už jsem ti přece o ní říkala, že ji máme moc rádi – má zítra narozeniny d. částice: Dej mi prosím ještě lok.

10 Samostatný větný člen nezapojen do skladebního vztahu, nezapojen
do žádné skladební dvojice předsunut, méně často na konci výpovědi a oddělen v mluveném projevu oddělen pauzou, polokadencí a antikadencí v psaném projevu čárkou nebo pomlčkou

11 Příklady V sobotu, to rozhodně nestihnu. Ta naše sousedka, ta je ale pěkná. Byl to Dvořák, kdo jediný naplnil očekávání. (tzv. vytýkací opis)

12 Apoziopeze = neukončená výpověď absence jakéhokoli signálu ukončenosti
v psaném projevu tři tečky Domluvily jste se? Ale to víš… Přišel jsem sice včas, ale on? Však víš…

13 Rozčleňování = parcelace záměrné vyčlenění a osamostatnění,
zdůraznění některých větných členů spontánní přičleňování některých větných členů k výpovědi A v každém tom kroku pochybnosti. Kroku? Snad míli. Nekonečné, velkolepé. Dojít? Snad!

14 Seznam použitých zdrojů:
KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, 285 s. ISBN MARTINEC, Ivo, Jana Marie TUŠKOVÁ a Ludmila ZIMOVÁ. Mluvnice: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 264 s. ISBN


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google