Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:"— Transkript prezentace:

1 Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Podmět Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace: Seznámí žáky s druhy podmětu a jeho funkcí ve větě

2 SKLADBA (SYNTAX) Podmět - Po

3 Podmět (Subjekt) - základní větný člen - mluvnicky a skladebně nezávislý na jiných větných členech - obsazuje levovalenční pozici - s přísudkem vytváří základní skladební dvojici (tvarově se shodují)

4 Základní významy podmětu jsou:
1. činitel děje: Otec spravuje auto. Pes štěká. 2. nositel děje, vlastnosti či okolnosti: List se chvěje. Dopis už je napsaný. 3. cíl děje: Obilí se mlátí.

5 Podmět - mívá obvykle gramatickou formu 1
Podmět - mívá obvykle gramatickou formu 1. pádu, ptáme se na něj přísudkem a otázkami kdo, co? Př. Strom je zelený. (kdo, co je zelený? Strom)

6 Podmět je vyjádřen: a) podstatným jménem
Lenka poslouchá muziku. Rádio hraje moc nahlas. b) přídavným jménem (zpodstatnělým) Vrátný nespal celou noc. c) zájmenem Já tam nepůjdu. Jablka, která ležela pod stromem, byla červivá a pohnilá. d) číslovkou Investovaná stovka se mi rozhodně zúročila.

7 Podmět je vyjádřen: e) infinitivem f) spojkou g) částicí
Chybovat je lidské. Je zde zakázáno kouřit. f) spojkou To tvé věčné ale mě unavuje. g) částicí Ne je mé poslední slovo. g) citoslovcem Ozvalo se jenom tiché žbluňk a žába zmizela pod hladinou rybníka. g) příslovcem Každé proč má i své proto.

8 Druhy podmětu: A) podmět vyjádřený B) podmět nevyjádřený
Můj syn hraje fotbal. B) podmět nevyjádřený - je naznačen tvarem slovesa (ty) Přicházíš právě včas. C) podmět všeobecný Psali to v novinách.

9 Zvláštním příkladem jsou věty jednočlenné, které žádný podmět nemají
Zvláštním příkladem jsou věty jednočlenné, které žádný podmět nemají. Př. Je mi smutno. Venku sněží.

10 Vyhledej v následujících větách podmět.:
Kdo tu tak hlasitě křičí?. Raněný byl okamžitě přivezen. Letadlo šťastně přistálo. Ustoupit z požadavků se nedalo. Všechno bude připraveno včas. Kdo Raněný Letadlo Ustoupit Všechno

11 Urči, kterým slovním druhem je podmět vyjádřen:
Třetí na trase zabloudil. Třetí - 4 On nic neviděl. On - 3 Netvářil se příliš nadšeně. (On) – 3 Učit se ho velmi zaměstnávalo. Učit se – 5, infinitiv Jeho ne mi znělo v uších. Ne – 9 Něco se stalo. Něco – 3 Já to určitě nebyl! Já – 3 Mirek sledoval fotbal. Mirek – 1 Nechci to už nikdy vidět. (já) – 3 Tygr hop z klece ven. Tygr – 1 Ustoupit z požadavků se jednoduše nedá. Ustoupit - 5, infinitiv Zraněný byl okamžitě převezen na jednotku intenzivní péče. Zraněný – 2.

12 Urči druh podmětu: Čekáme na příjezd vlaku. (my) – nevyjádřený
Dávali to v kině minulý týden. všeobecný Nejlepší tropické ovoce prodávají v Bille. všeobecný Pro korunu by si nechal vrtat koleno. všeobecný Neznáte mě? (vy) - nevyjádřený

13 Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008


Stáhnout ppt "Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:"

Podobné prezentace


Reklamy Google