Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvláštnosti větné stavby

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvláštnosti větné stavby"— Transkript prezentace:

1 Zvláštnosti větné stavby
VY_32_INOVACE_Jir_II_19 Zvláštnosti větné stavby Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu:Ivana Jiránková

2 SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN NENÍ DO VĚTY MLUVNICKY ZAČLENĚN JE BUĎ PŘED VĚTOU, NEBO PŘIPOJEN ZA VĚTU VE VĚTĚ SE NA NĚJ ODKAZUJE UKAZOVACÍM ZÁJMENEM NEBO PŘÍSLOVCEM OD VĚTY SE ODDĚLUJE ČÁRKOU Knihy, ty jsem měl ze všeho nejraději. Je tam opravdu pěkně, na horách. Děti, ty měl rád. Tam se mu líbilo, ve městě.

3 OSLOVENÍ SLOVO(případně skupina slov), KTERÉ OZNAČUJE, KE KOMU SE OBRACÍ VÝPOVĚĎ BÝVÁ VYJÁDŘENO 5.PÁDEM MŮŽE BÝT ROZVITO PŘÍVLASTKEM OBSAHOVÝM VÝZNAMEM SOUVISÍ S VĚTOU DO VĚTY JE VLOŽENO NEBO K NÍ PŘIPOJENO, NENÍ ROZVÍJEJÍCÍM ČLENEM VĚTY MŮŽE STÁT I ZCELA SAMOSTATNĚ Milý příteli, děkuji Ti za blahopřání. Rád bych Tě, milý příteli, navštívil. Vítám Tě, Karle.

4 VSUVKA VĚTA NEBO SLOVNÍ VÝRAZ, KTERÝ SOUVISÍ VÝZNAMOVĚ S OBSAHEM VĚTY NENÍ DO VĚTY MLUVNICKY ZAČLENĚNA OD VĚTY SE MŮŽE ODDĚLIT ČÁRKAMI, POMLČKAMI NEBO BÝVÁ V ZÁVORCE Já jsem na to, musím se přiznat, zapomněl. Bylo to, zdá se mi, loni o prázdninách. Dostavte se prosím včas. Dostavte se, prosím, včas. USTÁLENÉ VSUVKY PROSÍM, MYSLÍM, DOUFÁM, ZŘEJMĚ, TUŠÍM, ATD. SE ČÁRKAMI ODDĚLOVAT NEMUSÍ. JE TO MOŽNÉ, ALE NE NUTNÉ.

5 VĚTA NEÚPLNÁ (ELIPSA – výpustka)
VĚTNÝ CELEK, VE KTERÉM NENÍ VYJÁDŘEN DŮLEŽITÝ VĚTNÝ ČLEN (zpravidla přísudek) – MŮŽEME HO DOPLNIT ZE SOUVISLOSTÍ ČASTO SE OBJEVUJE V ŘEČI MLUVENÉ, ZEJMÉNA V ODPOVĚDÍCH NA DOPLŇOVACÍ OTÁZKY Ptal jsem se ho, ale on nic. Kdo se přihlásil? Viktor. Koho pošleš pro dříví? Bratra. Kdy se vrátíš? Večer.

6 POUŽITÁ LITERATURA: Český jazyk 9 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2006 Český jazyk pro 9. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií, SPN 1998 Praha

7 Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 9.ročník Předmět: Český jazyk Anotace: Po ověření učiva budou žáci umět poznat a rozlišit zvláštnosti větné stavby – samostatný větný člen, oslovení, vsuvku a větu neúplnou.


Stáhnout ppt "Zvláštnosti větné stavby"

Podobné prezentace


Reklamy Google