Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3_ČESKÝ_JAZYK_1ROČNÍK_09 Větné členy – přístavek, doplněk Téma sady: Český jazyka a literatura, 1. ročník Obor, ročník: Obchodní akademie, 1. ročník Datum vytvoření: Srpen 2013 Anotace: Charakteristika přístavku a doplňku Praktická ukázka, cvičné zadání Metodický obsah: Prezentace bude ověřena jako podklad pro výklad a procvičování učiva. Lze ji využít také k samostudiu a opakování učiva.

2 Vlastnosti doplňku a přívlastku:
PŘÍSTAVEK volně připojený shodný přívlastek, který vyjadřuje dodatečně samostatnou myšlenku stojí za řídícím jménem v mluvě je oddělen pauzou, v psaném textu čárkou velmi často lze pořadí složek ve větě vyměnit DOPLNĚK závisí na jméně i slovese vyjadřuje vlastnosti jména za jistého děje může být vyjádřen přídavným jménem, podstatným jménem, číslovkou, zájmenem, infinitivem, přechodníkem

3 Příklady: PŘÍSTAVEK Karel Čapek, významný český spisovatel, je oblíbený u čtenářů. Všichni, staří i mladí, se přišli podívat na toto představení. Jaromír Jágr, nejlepší český hokejista, přijel v létě domů. Jirásek píše s oblibou o nejslavnější době naší minulosti, tedy o době husitské. DOPLNĚK Maminka se po celém dni cítila unavená.. Jako chlapec jsem hrával hokej. Oskar došel k babičce poslední. Pokládal ho za přítele.

4 Najděte přístavek (oddělte čárkou) a doplněk:
V první disciplíně v hodu diskem ze sebe vydala česká reprezentantka všechno. Prezident České republiky Miloš Zeman se nechal na Sněžku vyvézt autem. Vždycky měla v batohu nějakou dobrotu čokoládu sušenky nebo žvýkačky. Karolínka taková nadaná studentka se nehlásí na žádnou vysokou školu. Narodil se básníkem. Hledal zapalovač, chtěje si posvítit na klíče. Neviděl jsem ho běžet. Jana chodila do kina nerada. Zvolili ho pokladníkem. Dostal to za trest. Spatřili stařečka raněného.

5 Řešení: P - V první disciplíně, v hodu diskem, ze sebe vydala česká reprezentantka všechno. Prezident České republiky, Miloš Zeman, se nechal na Sněžku vyvézt autem. Vždycky měla v batohu nějakou dobrotu, čokoládu, sušenky nebo žvýkačky. Karolínka, taková nadaná studentka, se nehlásí na žádnou vysokou školu. D - Narodil se básníkem. Hledal zapalovač, chtěje si posvítit na klíče. Neviděl jsem ho běžet. Jana chodila do kina nerada. Zvolili ho pokladníkem. Dostal to za trest. Spatřili stařečka raněného. Řešení

6 Zdroje, autorská práva Příruční mluvnice češtiny, kolektiv autorů , rok vydání 1995, vydalo NLN, s. r. o., nakladatelství Lidové noviny, počet stran 800, ISBN Stručná mluvnice česká, B. Havránek – A. Jedlička, rok vydání 2002, vydala Fortuna, počet stran 246, ISBN Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autorky. .


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google