Věty podle postoje mluvčího

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Advertisements

Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová. DRUHY VĚT Mgr. Michaela Benešová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nepravidelnosti větné stavby
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_240_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Druhy vět VY_32_INOVACE_06 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka,
Věta.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Postup při určování větných členů
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český - 1. stupeň Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_05_15.
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Tvarosloví – zájmena, číslovky
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Věty podle postoje mluvčího
Zvláštnosti větné stavby
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
Skladba – věty podle modality
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
CJL mluvnice Tvarosloví – slovesa Mgr. Zina Omelková
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Druhy vět Věty podle funkce
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Anotace: prezentace slouží k seznámení s druhy vět
RISKUJ!.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Jitka Zajíčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJ_19
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_ INOVACE_ 03_ ČESKÝ JAZYK 3
Transkript prezentace:

Věty podle postoje mluvčího Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0106 Název sady: Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Věty podle postoje mluvčího Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 8.10.2012 Metodický popis – anotace: Naučí žáky určovat a tvořit druhy vět podle postoje mluvčího

Věta podle postoje mluvčího SKLADBA (SYNTAX) Věta podle postoje mluvčího

Mluvčí formuluje svou výpověď tak, aby něco sdělil či zjistil o skutečnosti nebo aby vyjádřil svoji vůli k realizaci skutečnosti.

Záměr – myšlenka – postoj mluvčího je vyjádřen různým typem vět: A) Věta oznamovací B) Věta tázací C) Věta žádací D) Věta zvolací

Věta oznamovací - vyjadřuje oznámení, prosté sdělení, tvrzení či informaci - v písmu je označena tečkou - sloveso je ve způsobu oznamovacím (indikativu) nebo podmiňovacím (kondicionálu) - intonace je klesavá Př. Venku krásně svítí sluníčko. Přinesl bych ti nějakou novou knihu.

Věta tázací - vyjadřuje dotaz, otázku - v písmu je označena otazníkem - intonace je stoupavá Podle toho, nač se ptáme, rozlišujeme otázky:

a) doplňovací - obsahují tázací slovo - vyžaduje se odpověď celou větou či celým výrazem Př. Kdo to udělal? Kolik je hodin? b) zjišťovací  - umožňují odpověď ano/ne Př. Budeš se dívat na televizi?

c) vylučovací - ptají se na více možností (nabízejí varianty odpovědi), odpovídáme na ně částí položené otázky Př. Půjdeš do kina, nebo zůstaneš doma? d) řečnické  - zvláštní typy otázek, na něž nečekáme odpověď Př. Mohl by o tom snad někdo pochybovat? e) rozvažovací  - obracejí se směrem na mluvčího - ptáme se sami sebe Př. Kam jsem to jen dala?

Věta žádací a) věta rozkazovací - vyjadřuje žádost jako přímý rozkaz, zákaz nebo vybídnutí pomocí  rozkazovacího způsobu slovesa  Př. Zavři! či jeho infinitivu Př. Nedýchat! - základním mluvnickým prostředkem je způsob rozkazovací - v písmu je označena vykřičníkem nebo tečkou

b) věta přací - vyjadřuje přání nebo žádost, přičemž uskutečnění nezávisí na mluvčím ani příjemci - bývá zakončena vykřičníkem - intonace klesavá - uvozena částicemi ať, nechť, kéž aj. se způsobem oznamovacím nebo podmiňovacím Př. Ať se ti to podaří!   Kéž byste se tu měli hezky!

Věta zvolací - vyjadřuje určitý citový vztah mluvčího ke skutečnosti - má zvláštní postavení, protože může být původem větou jakéhokoliv druhu - v písmu je označena vykřičníkem, někdy bývá připojen i otazník - jsou označovány jako věty nepravé Př. Dnes je nádherně! (původem věta oznamovací)  To jste nevěděli dřív!? (původem věta tázací)

Urči druh vět podle postoje mluvčího 1. Narodila jsem se v květnu. - oznamovací - 2. Umyj si ruce! - rozkazovací - 3. Co si o mně asi jenom pomyslí? - rozvažovací - 4. Máš už nachystanou prezentaci? - tázací (zjišťovací) - 5. Jen ať se všechno podaří ! - přací - 6. Kdo to mohl tušit? - řečnická otázka -

Spočítej, kolik otázek je doplňovacích a kolik zjišťovacích 1. Proč nám to neřekl? 2. Kdo doběhl do cíle první? 3. Mluvili o tom včera? 4. Kolik to stojí? 5. Kdy se vrátíš domů? 6. Půjdeš dnes na angličtinu? 7. Co o tom víš? 8. O čem byl dnešní film? 9. Kam ho mám položit? 10. Budeš hrát v obraně? 11. Je vás ve třídě dvacet? 12. Kde se sejdeme? 13. Komu jsi to vyprávěl? 14. Četli jste opravdu pozorně? 15. Nač si stále stěžuješ? 16. Kolik potřebuješ peněz? 17. Kdo z vás se zúčastnil včerejší exkurze? 18. Ale jaké bude počasí? 19. Rozumíš mi? 20. Zaspal jsi? - doplňovacích (13 ), - zjišťovacích (7 )

Doplň znaménka za větami (určete druh a charakteristické rysy) 1. Křehké zboží, neklopit - ! , rozkazovací, zákaz vyjádřený pomocí infinitivu 2. Kam jsem ty klíče zase položila - ?, rozvažovací, obraci se směrem na samotného mluvčího 3. Kéž bych dnes konečně vyhrál - !, přací, vyjadřuje přání 4. Některé otázky stále nedokážu zodpovědět - ., oznamovací, konstatuje danou skutečnost 5. Podnikneme nějaký společný výlet ?, tázací/zjišťovací, vyžadují odpověď ano – ne 6. To myslíš vážně ?!, zvolací, vyjadřují citový vztah mluvčího ke skutečnosti

- individuální řešení :) Napiš 5 svých přání, 5 zákazů, které slyšíš od dospělých, 5 otázek zjišťovacích a 5 otázek doplňovacích - individuální řešení :)

Použitá literatura Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008