Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO"— Transkript prezentace:

1 DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Český jazyk ročník

2 Jak poznáme druh věty? Co věta vyjadřuje?
rozkaz, zákaz, výzvu informace, sdělení otázku, dotaz přání ROZKAZOVACÍ OZNAMOVACÍ TÁZACÍ PŘACÍ Na pátek se těším celý týden. Na který den v týdnu se nejvíc těšíš ty? Kéž by byl první den prázdnin! Připrav se na prázdniny plné dobrodružství.

3 Jaký je slovesný způsob u slovesa?
Jak poznáme druh věty? Jaký je slovesný způsob u slovesa? způsob oznamovací VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA TÁZACÍ VĚTA PŘACÍ V malém městě se téměř nic neutají. Ať se vám v horách líbí! Kdo si postavil auto před náš vjezd? způsob rozkazovací VĚTA ROZKAZOVACÍ VĚTA PŘACÍ Dobře dojeďte! Na cizího psa nesahej! způsob podmiňovací VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA TÁZACÍ VĚTA PŘACÍ Sami bychom to asi nevyřešili. Mohli byste nám zavolat později? Kéž by Vánoce byly alespoň dvakrát v roce!

4 Jaké znaménko je na konci věty?
Jak poznáme druh věty? Jaké znaménko je na konci věty? .tečka VĚTA OZNAMOVACÍ VĚTA ROZKAZOVACÍ Na zítřejší hodinu si připravte popis svého kamaráda. Kuba se už zase všemu směje. ! vykřičník VĚTA ROZKAZOVACÍ VĚTA PŘACÍ A už se nevracej! Mějte se hezky! VĚTA TÁZACÍ ? otazník Kolik je dvanáct krát dvanáct?

5 Druhy vět tázacích otázka zjišťovací otázka doplňovací
otázka vylučovací ANO NE věta slovo 1. možnost 2. možnost Kde můžeme chytit největší pstruhy? Pojedeme v létě k moři, nebo na ryby k Berounce? Půjdeme ráno na ryby?

6 Kam se poděly věty zvolací?
Věty zvolací nemají vlastní formu. Jsou to věty oznamovací, tázací nebo přací, které vyslovujeme s citovým zabarvením – vzrušeně. Píšeme za ně vykřičník. Často mají podobu větného ekvivalentu – o něm se budeme teprve učit. To byla nádhera! Vy jste mně snad neslyšeli? Ať žije dědeček! Haló! Sláva! Nazdar!

7 Konečně něco na procvičení!
Osobní vlak z Domažlic do Hostouně měl deset minut zpoždění. a) urči druh dané věty b) změň druh věty na větu tázací – otázku doplňovací c) změň druh věty na větu tázací – otázku zjišťovací Přinesl si Petr na hodinu výtvarné výchovy vodové barvy? b)změň druh věty na větu rozkazovací c) změň větu na otázku doplňovací Jana, pes, malý, svůj, den, cvičit, každý a) použij daná slova a vytvoř větu oznamovací b) větu tázací – otázku zjišťovací c) větu rozkazovací d) větu přací


Stáhnout ppt "DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO"

Podobné prezentace


Reklamy Google