Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_03_Věty podle postoje mluvčího Autor Chňoupková Martina

2 Věty podle postoje mluvčího
Mgr. Martina Chňoupková

3 Věta oznamovací vyjadřuje oznámení, prosté sdělení, tvrzení nebo informaci základním mluvnickým prostředkem je způsob oznamovací v písmu je zakončena tečkou intonace klesavá Maminka je s bratrem u lékaře.

4 Věta tázací vyjadřuje dotaz, otázku v písmu je zakončena otazníkem
intonace stoupavá rozlišujeme otázky: doplňovací – obsahují tázací slovo a nelze na ně odpovědět ano/ne ⇒ vyžaduje se odpověď celou větou či celým výrazem Kam půjdeme na večeři? zjišťovací – můžeme na ně odpověď ano/ne Budeš se mnou dnes doma? řečnické – zvláštní typy otázek, na které nečekáme odpověď Mohl by o tom snad někdo pochybovat?

5 Věta rozkazovací vyjadřuje žádost jako přímý rozkaz, zákaz nebo vybídnutí pomocí rozkazovacího způsobu slovesa nebo infinitivu slovesa v písmu je zakončena vykřičníkem nebo tečkou Jdi pryč! Mlčet!

6 Věta přací vyjadřuje přání nebo žádost, přičemž uskutečnění nezávisí na mluvčím ani příjemci bývá zakončena vykřičníkem intonace klesavá uvozena částicemi ať, nechť, kéž aj. se způsobem oznamovacím nebo podmiňovacím Kdyby se mi to tak povedlo!  Kéž by v pátek nepršelo! Ať přijde!

7 Věta zvolací zvolací věta vyjadřuje citový postoj mluvčího k obsahu jeho výpovědi původem může být jakoukoli větou z předchozích v písmu je zakončena vykřičníkem, případně k vykřičníku doplníme otazník Dnes je krásně! (původem věta oznamovací)

8 Určete druhy vět. Pocházím z Prahy. Jaký je zde klid!
Proč dnes nepřijdeš? Otevři okno. Všichni vystoupit! Už jste byli v Národním divadle? Kemp byl naprosto prázdný. Kéž bych dostal nové kolo! Ať o tom nikdo neví! Přijdete? oznamovací zvolací tázací (doplňovací) rozkazovací tázací (zjišťovací) přací

9 Doplňte znaménka na konci vět.
Fouká tam studený vítr Vypadni Pomůže mi někdo Ať už odejde Nevím, co si o tom myslet Otevři okno, prosím Nevstupujte bez vyvání Fouká tam studený vítr. Vypadni! Pomůže mi někdo? Ať už odejde! Nevím, co si o tom myslet. Otevři okno, prosím. Nevstupujte bez vyvání.

10 Utvořte otázky doplňovací a použijte uvedená tázací slova.
kam kudy proč kolik kdo jak čí kdy odkud co

11 Změň větu oznamovací ve věty tázací, rozkazovací a přací:
Odpoledne se jde do kina. Půjdeme odpoledne do kina? Jdeme do kina! Kéž bychom šli do kina.

12 Vyjádřete rozkazy: žehlit pracovat mlčet

13 Shrnutí: Jaké rozlišujeme typy vět podle funkce?
Jak se liší otázka zjišťovací a doplňovací? Vymyslete větu přací.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google