Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Věta Číslo: VY_32_INOVACE_14

2 Základní škola Včelákov, okres Chrudim
Škroupovo náměstí 55, Včelákov, Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „Zlepšení podmínek pro vzdělávání na ZŠ Včelákov“ Název: Věta III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona: Sada: Český jazyk I. stupeň Pořadové číslo: 14 Autor: Mgr. Lenka Novotná Ověření: Třída: 2. Datum: 3. října 2011

3 Věta Věta je součástí projevu. Na začátku věty píšeme velké písmeno.
Za větami píšeme tato znaménka: tečka . otazník ? vykřičník ! Známe tyto druhy vět: oznamovací, tázací, rozkazovací, přací Konec věty poznáme podle melodie hlasu a podle přestávky, kterou děláme mezi jednotlivými větami.

4 Věta oznamovací Příklady: Anička se učí jezdit na kole.
Pomocí této věty někomu něco oznamujeme. Na konci věty píšeme tečku. Příklady: Anička se učí jezdit na kole. V ZOO jsme viděli tygra i opice.

5 Věta tázací Příklady: Půjdeš dnes do kina? Kolik je ti let?
Pomocí této věty se někoho na něco ptáme (tážeme). Na konci věty píšeme otazník. Příklady: Půjdeš dnes do kina? Kolik je ti let?

6 Věta rozkazovací Příklady: Ukaž mi, co jsi do dopisu napsala.
Pomocí této věty někomu něco rozkazujeme. Na konci věty píšeme tečku (jde o mírný rozkaz) nebo vykřičník (jde o důrazný rozkaz). Příklady: Ukaž mi, co jsi do dopisu napsala. Dokud se nevrátím z města, nikam nechoď!

7 Věta přací Příklady: Kéž bych už byl zdravý. Ať už je hezké počasí.
Větou přací vyjadřujeme nějaké přání. Na konci věty píšeme obvykle tečku. Příklady: Kéž bych už byl zdravý. Ať už je hezké počasí.

8 Změn věty oznamovací na věty tázací.
Urči druhy následujících vět a odůvodni, které znaménko za nimi napíšeš. Pod okny voní rozkvetlé stromy_ Mami, můžu jít ven_ Zůstaň ještě dnes doma_ Kéž bych mohl cestovat_ Změn věty oznamovací na věty tázací. Dáša se těší na Vánoce. Dostane hodně dárků.

9 Věta Autor: Mgr. Lenka Novotná Předmět: Český jazyk Třída: 2. Obsah:
Žáci si osvojují, jaké rozlišujeme druhy vět. Poznámky pro učitele: ● str – teorie doplňující výklad ● str. 8 – žáci plní úkol dle zadání Použité materiály: Mühlhauserová H., Janáčková Z., Český jazyk 2, Nová škola, Brno, 2005. Nováková Z., Švejdová V., Český jazyk 2, Alter, Praha 2008.


Stáhnout ppt "Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google