Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"— Transkript prezentace:

1 Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor DUM  Drahomír Havlíček Název DUM  Vypovedni formy Kód DUM VY_32_INOVACE_ Datum vytvoření   Předmět  Český jazyk a literatura Tematická oblast  Základní vlastnosti textu Výstup ŠVP  Žák získané poznatky aplikuje při tvorbě vlastního textu. Anotace DUM Materiál obsahuje charakteristiku základních výpovědních forem a příklady k nim. Metodický popis Prezentace určená jako podpora výkladu. Může sloužit i pro samostatnou přípravu žáků. Hodnocení  Prezentace se osvědčila. Žáci využívali znalostí ze základní školy, které dále rozvíjeli. Autor prohlašuje, že řádně uvedl všechny použité zdroje. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 Výpovědní formy

3 Základní výpovědní formy
věta oznamovací věta tázací věta rozkazovací věta přací pomocí nich možnost vyjádřit různé komunikační záměry (funkce) možnost pojmenování záměru mluvčím patřičným slovesem (slibuji, oznamujeme, navrhuji…)

4 Věta oznamovací prosté sdělení informace
jisté očekávání přijmutí informace a jednání podle ní sloveso v oznamovacím nebo v podmiňovacím způsobu intonace klesavá nebo klesavě stoupavá může obsahovat částici

5 Příklady Dnes odpoledne určitě nepřijdu. Velryba je savec. Vyhýbejte se označeným chodníkům. V zimních měsících se komunikace neudržuje.

6 Další záměry vyjádřené pomocí věty oznamovací
souhlas: Já mu to tedy řeknu. varování: Na tuhle židli si nesedejte. instrukce: Vezměte oba díly a pomocí lepidla je spojte. výtka: Určitě si nemyslíte, že to udělám tak, jak říkáte.

7 2. Věta tázací sloveso v oznamovacím způsobu
intonace dle typu otázek, klesavá, popř. stoupavě klesavá

8 Druhy tázacích vět a otázek
otázky zjišťovací pravé: Máte zájem o nabízenou pozici? Máte doma psa? nepravé: řečnické: To musíš tak řvát? To jsem mohl vědět? podivové: To už zase nic nemáš? Ty už zase nic nevíš?

9 Druhy tázacích vět a otázek
b. otázky doplňovací pravé: Kam tak spěcháš? Kolik to stálo? nepravé: řečnické: Jak jsem mu to mohl dát vědět? podivové: Ta Helena, co to má dneska na sobě? opakovací: A: Co ti říkal? B: Co mi říkal? Zase všechno od začátku. autorské: Jak se můžeme dobrat správného výsledku? Půjde to opravdu ztěžka.

10 Další záměry vyjádřené pomocí věty tázací
prosba: Dal bys mi taky napít? návrh: Že bych to řekl za tebe? nabídka, vybídnutí: Vezmeš si se mnou? zdvořilý příkaz: Mohl bys mi otevřít dveře?

11 3. Věta rozkazovací sloveso v rozkazovacím způsobu
intonace stoupavě klesavá

12 Další záměry vyjádřené pomocí věty rozkazovací
výzva: Třiďte odpad. prosba: Řekni mu to, prosím, ještě dnes. vybídnutí: Vyzkoušejte náš nový přístroj! varování: Dávej si pozor, nebo… věta rozkazovací jako věta přací v případě neschopnosti adresáta příkazu vyhovět → Dojeďte v pořádku! Ale jeď opatrně!

13 Věta přací Buďte spokojení! Kéž by se mu to povedlo! Kdyby tak včera vyhráli! Na zdraví! Dobrou noc!

14 Seznam použitých zdrojů:
MARTINEC, Ivo, Jana Marie TUŠKOVÁ a Ludmila ZIMOVÁ. Mluvnice: učebnice českého jazyka pro střední školy. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2009, 264 s. ISBN


Stáhnout ppt "Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google